Köttfärsspett, grekisk potatis och en fantastisk rabarberkaka – Anna gästbloggar

Idag har vi varit på besök hos en mycket fin vän och vi fick fantastisk god mat som jag absolut tycker ni ska prova. Nu över till Anna som idag gästbloggar här på mitt provkök. Mat har egentligen alltid varit ett stort intresse för mig. Att kombinera smaker och njuta av dem är fantastiskt härligt! Däremot går det i perioder hur mycket tid och energi som jag lägger på matlagningen. Jag beundrar min vän Victoria som nu i många många år drivit bloggen här och alltid har något nytt och spännande på gång, både i bloggen och när en hälsar på. Att bjuda Victoria och hennes sambo Fredrik på mat är alltid riktigt kul, två personer som jag vet verkligen uppskattar det lilla extra. Därför tog jag fram några av mina favoritkokböcker och laddade upp med lite google inför deras besök. När jag söker nya recept så använder jag dem mest som inspiration och i slutändan blir det ofta att jag skapar någonting eget, någon slags kombination av de recept jag läst. Den här gången hade vi bestämt oss för att grilla, men ingenting hade bestämts kring vad och hur. Jag bläddrade runt i mina böcker och bestämde mig för att göra någonting med hemmagjord majonnäs i någon form och köttfärsspett. Och på den vägen blev det en skapligt lyckad lunch ute i solen med grekisk touch och en någorlunda svensk rabarberkaka till fikat lite senare.

Köttfärsspett500 g nötfärs1 ägg0,5 dl grädde1 dl ajvar relish1 dryg matsked sambal oelek1 krm cayennepepparörtsalt, peppar6 st trägrillpinnar eller liknandeBörja med att lägga grillpinnarna i blöt, sägs att det hjälper dem från att ta eld på grillen. Blanda ihop alla ingredienserna till en jämn och fin smet. Dela upp smeten i ungefär sex stycken lika stora delar. Forma smeten till avlånga korvar kring grillpinnarna. Lägg dem på ett avlångt fat och ställ in dem i kylen en stund så de får fasta till sig lite. Precis innan grillning så ringlar du över lite olivolja. Tänk på att ha lite tålamod vid grillningen, låt varje sida få lite färg innan du vänder dem så att de inte går sönder. Jag använde en stekspade för att ”skrapa” loss dem från grillgallret inför varje vändning. Grilla dem tills de är genomstekta. 

Grekisk potatis hittade jag recept hos Kryddburken och tro det eller ej, jag följde det i stort sett till punkt och pricka. Förutom att jag borde mortlat havregrynen lite mer tålmodigt om jag skulle få likadant resultat. http://kryddburken.se/2014/11/13/grekisk-potatis/

Avjarmajonnäs2 ägg1 msk dijonsenap1 tsk vit balsamvinäger (eller annan ljus vinäger)4-5 dl rapsoljaVispa ihop hela ägget med dijonsenap och vinäger med elvisp. Tillsätt sedan oljan i små doser och i tunn stråle under tiden du håller igång elvispen. Till en början såg den väldigt tunn ut, men den tjockade till sig i takt med att jag tillsatte mer olja.

TzatsikiDrygt hälften av en gurka1 stor vitlöksklyfta3 dl turkisk yoghurtörtsaltpepparolivoljaen liten skvätt citronsaftRiv gurkan på den grova sidan av rivjärnet, lägg sedan gurkrivet i ett durkslag eller sil och strössla lite örtsalt över. Låt det dra ut vätskan i ca 5-15 minuter. Hacka vitlöksklyftan fint, blanda tillsammans med yoghurt, peppar, en liten skvätt olivolja, liten skvätt citronsaft och lägg även i den avrunna gurkan. Låt gärna stå en stund i kylen innan servering.

Rabarberkaka100 g smält smör2 ägg2 dl vetemjöl1 dl socker1 tsk bakpulver2 välmogna mosade bananer3 rätt så stora rabarberstjälkar (skalade och skivade i tunna skivor)1-2 msk potatismjöl1 dl naturella cashewnötter2 msk strösocker1 tsk kanelBörja med att lätt rosta cashewnötterna i en stekpanna, precis innan de fått färg så strösslar du över kanelen och sockret (2 msk). Låt sockret få smälta och blanda ihop det med cashenötterna. Häll ut nötterna på ett bakplåtspapper och svalna. De ska sedan krossas till mindre bitar när de stelnat. Skala och skiva rabarbern och blanda den med potatismjöl i en bunke. Smält smör och smöra en kakform (ca 24 cm i diameter). Häll upp mjöl, socker, bakpulver och mosad banan i en annan bunke. Blanda i äggen i det smälta smöret och rör sedan ihop det med mjölblandningen till en jämn smet, det går snabbt med en vanlig sked. Häll smeten i den smörade formen, häll också på den skivade rabarbern jämnt över hela kakan och överst strösslar du de kanderade cashewnötterna. Om du vill kan du trycka ner fyllningen lite lätt med handen, det mesta brukar sjunka ner ändå under gräddningen. Grädda kakan i 175-200 grader i ca 25-30 minuter tills den fått lite lagom med färg. I och med att det är banan i så upplevs den lite kladdig även om den är genomgräddad. Servera med valfri variant av vaniljsås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.