Blåbärskakor på vetedeg – godaste sommarfikat

Jag fullkomligt älskar blåbärskakor. Det påminner så mycket om när jag var liten och mamma och mormor gjorde sånna kakor i sommarstugan. Rena rama lyxen och jag kan fortfarande äta hur mycket som helst av just blåbärskaka. Passa på att göra nu när det finns blåbär i skogen. Helt gratis dessutom, ut och plocka. 
 
Till ca 4-6 blåbärskakor behövs
100g smör 5dl mjölk 50g jäst 1/2 tsk salt 1 1/2 dl socker 1 tsk kardemumma Vetemjöl (tills degen lossnar från bunken) Blåbär (massor det är så gott)
Eventuellt lite potatismjöl 
Uppvispat ägg Strösocker Gör så här:  Smält smöret och blanda i mjölk, det ska bli fingervarmt max 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av den varma smörmjölken. Rör om tills jästen löst sig och tillsätt resterande mjölk. Tillsätt salt, socker och kardemumma rör om och tillsätt mjölet tills degen släpper från kanterna. Men ha inte i för mycket mjöl så att degen blir för hård. Låt degen jäsa i degbunken under en bakduk ca 30 minuter. Ta upp degen och dela den i ca 4-6 bitar 
Kavla ut degen ganska så tunn men inte "för tunn" mina var kanske 3-4 mm tjocka. Kavla en degen till en rund kaka eller en rektangel och lägg upp på plåten. Vik upp kanterna och fyll på med blåbär. Jag använde färska blåbär. Har du frysta så är det bra att blanda ner lite potatismjöl i blåbären för de saftar av sig väldigt. Men ta inte för mycket för då blir det en seg konsistens. 
 
Så här ser de ut ogräddade. Då ser ni ungefärliga mängden blåbär och hur höga kanterna är. 
 
Låt kakorna jäsa under en bakduk ca 30 minuter och pensla dem sedan med uppvispat ägg på kanterna. Strö även lite strösocker över blåbären och upp på kanterna innan de åker in i ugnen. Låt kakorna gräddas ca 10-12 minuter på 225 grader. De ska få fin färg;) Låt svalna innan du serverar dem. 
 
Lova att testa. Vill du bara gör nån blåbärskaka kan du göra bullar av resten. 
 
Kram ❤️

6 Comments

  1. Louise

    Åh, det här är verkligen sommar för mig också. Min mormor och mamma gjorde också sådana här.
    Jag brukar skaka blåbären med lite florsocker. Eftersom florsocker innehåller potatismjöl så blir det lite sött men inte så rinnande bär??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.