Nattjäst päron och linfröbröd

Nattjäst bröd, hur smidigt och gott är det inte?! Jag älskar nattjäst och jäser det oftast i rumstemperatur vilket jag tycker är bra för det blir så segt och gott. Sen tar det ingen plats i kylen som allt som oftast är fullproppad här hemma. 

Det här brödet jar jag gjort massvis med gånger och det går att variera i det oändliga. Idag gjorde jag tre limpor, en följde med till F’s jobb en till mitt jobb och en in i frysen. 

Till 3 limpor behövs: 
8-10g färsk jäst
6 dl kallt vatten 
2 tsk salt
2 rivna conference päron
1 dl krossade linfrön 
Ca 12-14 dl vetemjöl 
Topping: 
Linfrö eller havregryn 
Gör så här: 
Blanda ut jästen i vattnet. 
Tillsätt sedan övriga ingredienser och knåda till en deg. Ta lite vetemjöl i taget tills du får en deg som du kan ta i utan att den klibbar. Ta inte i för mycket mjöl bara. 
Dela degen i 3 lika stora bitar, ett tips är att väga dem. 
Gör 3 avlånga limpor och lägg dem i varsin avlång brödform med bakplåtspapper i som täcker både botten och kanterna. Mina rymmer ca 1.2 liter och är från IKEA ( lagom storlek tycker jag). Strö över lite mjöl på toppen och täck bröden med plastfolie eller bakplåtspapper närmast bröden och en handduk över. Låt stå i rumstemperatur över natten. På morgonen toppar du med frön eventuellt kan du spreja/pensla på lite vatten för att få fröna att fästa. Pensla försiktigt bra så att du inte trycker ner bröden. Sätt in bröden i ugnen ca 22-25 minuter på 225 grader. Bröden ska låta ihåligt när du knackar på dem och de ska få en fin färg. 
Låt svalna innan du skär i dem, sen har du härligt sega, håliga bröd som är riktigt goda med smör och ost. 
Kram kram ❤️

One Comment

  1. Anonym

    Hej Victoria!
    Jag ÄLSKAR dina recept och din blogg;)… Detta brödet ser ju supersmarrigt ut. MEN det ser ut att va väldigt lite jäst. Stämmer det??? Kram Mickan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.