Sockerkringlor med brynt smör

Söndag och det är så härligt att slippa ställa klockan på helgen. Att kunna ta det lugnt och äta frukosten utan stress. 

Idag har jag inga speciella planer förutom en springrunda eller promenad och sen lite shopping. Ska verkligen njuta av ledigheten tänkte jag. 
Igår gjorde jag fantastiska sockerkringlor med brynt smör. Riktiga deluxkringlor som jag hittade recept på hos Ramlösa Kvarn. Även denna gång provade jag deras mjöl ”Patisserie” ett siktat kärnvetemjöl. Blev ett väldigt lyckat resultat med lätta kringlor. 

Till ca 15-20 sockerkringlor behövs: 
50g jäst 
1 dl kall mjölk 
4 ägg 
1 dl strösocker 
1 krm salt
150g rumstempererat smör
Ca 10dl Patisserie vetemjöl från Ramlösa Kvarn 
Fyllning: 
200g brynt rumstempererat smör 
2 dl florsocker 
1 krm vaniljpulver eller 2 msk vaniljsocker
Gör så här: 
Börja med att bryna smöret i en tjockbottnad kastrull tills det är gyllenbrunt. Var med hela tiden så det inte blir bränt. Låt smöret svalna till rumstemperatur och blanda därefter ner florsocker och vanilj. Jag ställde in det i kylen en stund för att få smeten lite tjockare men ha det inte inne så det stelna för hårt. 
Blanda jästen med mjölken i en bunke.
Blanda sedan socker och rumsvarmt smör i en separat bunke. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Tillsätt mjöl (lite i taget och jästblandningen. Blanda allt till en smidig deg som inte kladdar. Platta ut degen något och lägg den på en tallrik i kylen för att vila, min deg vilade ca 45 minuter. Kavla ut degen till en stor kvadrat ca 45 gånger 45 cm. Bred på den rumstempererade fyllningen på nedersta delen av degen och vik över den andra delen. Dela i 15- 20 remsor som är ca 3 cm breda. Gör ett långt snitt i varje remsa så du får som byxben. Tvinna varje ben och snurras ihop till en kringla. 
Lägg kringlorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 60 minuter. 
Grädda kringlorna ca 10 minuter på 200 grader tills de precis fått färg. Låt kallna, pensla med med smält smör och vänd dem i strösocker. 
Mumsa på, så gott med nybakade sockerkringlor och det brynta smöret förhöjde smaken. 
Lycka till med baket, kram❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.