Nattjästa tekakor på plåt

Nattjästa tekakor på plåt

Nattjästa tekakor på plåt

Vill du ordna till en gofrulle med nybakat men har knappt med tid på morgonen eller vill du bara göra galet goda bröd så testa mina Nattjästa tekakor på plåt. Kan inte bli enklare:) Mina Nattjästa tekakor på plåt är precis som det låter, tekakorna jäser på plåten över natten i rumstemperatur och sen sätter du bara igång ugnen så den blir varm och gräddar på direkten.

Och visst blir de galet goda också:) Såklart:):)

Testa du också, gör klart de redan nu ikväll så har du nybakat till frukost utan någon större ansträngning.

Nattjästa tekakor på plåt

Nattjästa tekakor på plåt

1 g färsk jäst (En bit stor som en kikärta)
3 dl kall mjölk
50g mjukt smör
2 msk strösocker
1 1/2 tsk salt
1 ägg
ca 500g (8- 8 1/2 dl) Vetemjöl special

Gör så här:
Lägg jästen i en bunke och tillsätt kall mjölk. Lös upp jästen med fingrarna och blanda med mjölken. Tillsätt smör, har du inte mjukt smör kan du smälta det och blanda med mjölken, det kommer stelna till i den kalla mjölken med det gör inget. Tillsätt även socker, salt, ägg och sen lite mjöl i taget. Jag knådade degen i maskin men det går bra för hand också. När du fått en fin deg du kan jobba med utan att den klibbar för mycket så tryck ut den på ett mjölat bakbord med händerna och stansa ut runda kakor med en form. Min form var ca 8 cm i diameter och jag gjorde mina kakor ca 1 1/2 cm höga. Degen som blir över när du stansat ut kakorna plattar du ut igen och gör fler kakor. Lägg kakorna på en plåt med mellanrum mellan varje, strö över lite mjöl och täck hela plåten med plastfolie. Försök så inte plasten ligger på kakorna, har du en plåt med lite högre kanter kan du använda det. Låt jäsa ca 10 timmar över natten.

På morgonen:
Sätt ugnen på 250 grader, låt den bli varm. Ta bort plastfoliet och sätt in plåten mitt i ugnen ca 8-9 minuter. Alla ugnar är olika så håll koll på brödet mot slutet. Det ska få fin färg:) Låt svalna och njut av nybakat. Såååå himla gott!!

Nattjästa tekakor på plåt
Nattjästa tekakor på plåt
Nattjästa tekakor på plåt
Nattjästa tekakor på plåt

Brukar du förresten ha ärtskott hemma, så himla gott och enkelt att odla själv.

Nattjästa tekakor på plåt
Nattjästa tekakor på plåt
Nattjästa tekakor på plåt

Hoppas du haft en härlig dag och nu tycker jag du ska testa dessa godingar så snabbt du hinner:) Måste bara säga hur glad och tacksam jag är för er alla som följer mig här. Det är så roligt med alla era meddelanden och kommentarer på det ni provat:) TACK! Det betyder så mycket med feedback och det gör allt så mycket roligare när vi är ett team och ”pratar” med varandra:)

Kram Kram

Följ mig gärna på Instagram också Victorias_provkok

2 Comments

  1. Maria Kokkonen

    Hej,
    Tekakorna som jag bakade, jäste inte.
    Såg nu att du har ett annat recept på kalljäst tekakor att det ska vara 25 gr jäst och i denna recept bara 1 gr.
    Vad är skillnaden på recept?

    • victoriasprovkök

      Hej jäste du de i kylen så jäser de inte upp med 1 gram jäst. De som är 1 gram ska jäsa på plåt i rumstemperatur. De med 25 gram ska jäsa i kylen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.