September -23 släpptes min första bok ”Matbröd” med massor av goda bröd för alla tillfällen. Den 8 maj släpptes min andra bok ”Pajer och cheesecakes och bakat i långpanna” Klicka HÄR för att komma till båda böckerna!!
Visst kan man göra mycket roligt med en pepparkaksdeg, jag har kylen full av min goda pepparkaksdeg, recept HÄR så dessa blev det till att göra nu i helgen. Söta små rackare och så goda! Här kombinerar du både pepparkaka och knäck i en kaka. Receptet är anpassat till 12 kakor.
Pepparkaksgrottor med knäck 12 st
Ca 420g pepparkaksdeg (ca 35g per kaka) 1 näve mandlar som hackas
Gör så här: Ta fram pepparkaksdegen några timmar innan så den mjuknar och är lätt att jobba med. Koka ihop vispgrädde, socker och sirap i en kastrull på medelvärme tills den når en temperatur på 112-114 grader. Det ska vara en lös sås, låt den svalna i rumstemperatur så blir den tjockare.
Rulla bollar av pepparkaksdegen och tryck ner ovansidan i hackad mandel. Lägg varje kaka i en bullform och lade sedan formarna i en muffinsplåt. Grädda kakorna på 175 grader över och undervärme ca 12 minuter, kakorna ska få en fin brun färg. Alla ugnar är olika så håll koll, kan behövas både mer eller mindre tid i ugnen.
När du tagit ut kakorna så gör en grop med en rundstav eller liknande, jag använde baksidan av en citruspress. Gör en grop i varje kaka och låt svalna.
Klutta i knäckfyllningen med en tesked och låt stå en stund, toppa med lite flingsalt. Jag ställde in mina i kylen en kort stund. Kakorna förvaras sedan i rumstemperatur.
Det närmar sig jul vilket är väldigt mysigt samtidigt som jag tycker det går på tok för fort med december. Idag vill jag tipsa dig om att du faktiskt kan skicka fina presentlådor fyllda med massa god choklad eller godis till någon du vill överraska.
Ett candymail kan du skicka till dina vänner i hela världen. Inom Sverige så ingår allt i priset och du skriver själv den hälsningen du önskar på kortet som följer med.
Detta är verkligen den perfekta lilla gåvan till någon som bor en bit bort, antingen som ett ätbart julkort eller som en liten julklapp.
Observera att alla julhälsningar nu till jul skickas med röda sidenband:)
Vi skickar och postar hela julen men vill du nå fram med presenten innan jul så rekommenderar vi att skicka in din beställning senast den 18-19 december.
Hoppas att du får en fin tredje advent:) Kram Kram
Glad Lucia på dig:) Hoppas du har och har haft en fin dag… För min det har det varit rätt lugnt, startade dagen med en veckohandling och luciatåg i butiken. Det var ju en bra start! Sen blev det dessa supergoda lussekatter till fika, lite lunch, jobb och sedan en promenad med en vän, dock han det bli mörkt innan promenaden blev av. Det är ju inte så många ljusa timmar att spela på så här års…
Men nu över till dessa godingar, du bara måste prova. Jag gör inte så ofta vanliga lussekatter men dessa, alltså wow, de kommer de bli en del av vill jag lova.
Snurrade lussekatter med smör och vanilj 30 st
Du behöver: 50g färsk jäst 5 dl mjölk (3%) 120 g smör 2 paket saffran 1 ägg 1 1/2 dl strösocker 1/2 tsk salt Ca 12-13 dl vetemjöl (mjölmängden kan variera så känn dig fram)
Gör så här: Smält smöret och tillsätt mjölken och saffran, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara MAX 37 grader om du använder färsk jäst. Tillsätt salt, socker och ägg. Arbeta sedan ner vetemjölet gärna med maskin. Knåda degen ca 7 minuter. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska inte vara klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl bara för då blir bullarna torra. Jag brukar precis kunna peta på degen med mjölade händer utan att den klibbar för mycket. Det går alltid att tillsätta mer mjöl vid utbaket om det blev för lite.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Vispa ihop alla ingredienserna till fyllningen, jag brukar använda en elvisp.
Dela degen i två delar och kavla ut degen. Bred på fyllningen. Vik sedan ihop degen och skär i remsor som du tvinnar ihop och sedan snurrar till en lussekatt, se videon här nedan på hur jag gör. Lägg upp bullarna på en plåt med bakplåtspapper eller 2-3 plåtar behövs till denna sats.
Låt jäsa övertäckt en bra stund, ca 45 minuter till 1 timma. Du ska se att de jäst upp en hel del, då blir de fluffiga och fina. Tiden på jäsning beror på värmen du har inne och vart plåten är placerad. Peta ner russin i bullarna, pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Sätt in bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter på 225 grader över och undervärme eller 200 grader varmluft. Håll koll på bullarna för tiden kan verkligen variera beroende på ugn.
Jag gillar nybakade bullar och gör ofta halv sats så jag kan baka oftare:) Tips
Ha en fortsatt fin dag och missa inte dessa godingar:) Och du, du får gärna följa mig på YouTube (länk i videon ovan) det skulle göra mig väldigt glad. Jag har lagt ut en del videos på bland annat resor så det blir en lite annan del av mitt liv där. Följ mig också på Instagram Victorias_provkok där lägger jag ut dagligen:) Kram
Det känns som att många köper färdig pepparkaksdeg i butiken när det är dags att baka pepparkakor…Stämmer det eller? Det är ju så himla enkelt att göra egen och dessutom vet du ju vad det är i den då:) Denna pepparkaksdeg innehåller smör och grädde för det tycker jag att en pepparkaksdeg ska göra. Många som man köper i butiken gör inte det av förklarliga skäl antar jag, antagligen för att det är dyra ingredienser eller så är det för att den ska vara vegansk. Sak samma, vad jag vill komma till är att det är så himla enkelt att göra en egen deg och sen kan den ligga där i kylen fram till jul och du kan baka av den när du känner för det! Väldigt praktiskt:)
Dessutom doftar det ju helt underbart av att grädda en plåt pepparkakor såhär i december. Jag bakar inte superofta vanliga pepparkakor av degen utan gör lite olika varianter. Tips kommer såklart komma här för nu har jag över 1 kg deg i kylen, haha:)
Gör så här: Smält smöret i en kastrull och rör ner sirap och socker. Låt svalna något. Tillsätt kryddor och grädde och rör om. Jag använde hela kardemummakärnor som jag mortlade fint, därför syns kärnorna lite i degen. Jag gillar det men det går såklart att använda malda då blir de ännu finare och syns inte på samma sätt. Blanda sedan ut bikarbonaten i lite av mjölet och rör ner. Tillsätt mer mjöl, lite i taget tills du fått en fin deg. När man använder bikarbonat i pepparkaksdeg som inte innehåller någon syra i sig gör det att pepparkakorna får en starkare smak och brunare färg efter gräddning. Kakan får en bra konsistens, blir krispig och platt då jäsningen med bikarbonat bara sätts igång med syra.
Låt degen vila i kylen minst ett dygn innan du bara ut pepparkakorna. Ta ut degen några timmar innan den ska användas så att den blir mjuk och lätt att jobba med. Sen är det bara att baka på. När jag gör vanliga klassiska pepparkakor brukar jag kavla rätt tunt. Har du möjlighet så gör de jämnstora på plåten då gräddas de lika fort. Pepparkakorna gräddas på 175 grader över och undervärme i ca 5 minuter men tiden beror på tjocklek och storlek på pepparkakorna. Låt svalna på plåten.
Lycka till med pepparkaksdegen:) Och hoppas du får en fin Lucia i morgon, på jobbet har vi firat hela dagen lång så känns som att det var idag:)
Har du provat på varm smörgåstårta? Min vän Helen och jag var ute och gick när hon tipsade mig om denna goding. En smörgåstårta som värms i ugnen, supergott och enkelt att göra. Kan givetvis förberedas innan också och bara monteras ihop och gräddas när det är dags för middag. Jag gjorde den med små runda jubileumskakor men det går såklart bra att göra med stora kakor också. Men gör du dessa lite mindre så räkna med 3 kakor per person.
Varm smörgåstårta 2 personer (det blir 2 små minitårtor)
6 runda små jubileumskakor 1 paket skivat bacon (140g) 200g champinjoner 10 cm purjolök ca 2 dl kokbar cremefraiche 32% Salt Svartpeppar
Topping: 2 dl riven ost 1-2 tomater
Gör så här: Dela champinjoner, bacon och purjolök i mindre bitar och stek i en stekpanna med lite smör tills allt känns stekt. Salta och peppra. Lägg upp i en skål, låt svalna något och blanda ner creme fraiche. Smaka av.
Lägg upp 2 kakor på en plåt med bakplåtspapper, bred på hälften av fyllningen, lägg över kakor och lägg det sista av fyllningen. Toppa med en kaka och lägg på skivade tomater och riven ost. Detta blir alltså två små tårtor och räcker till 2 personer. Vill du göra fler så öka mängden.
Sätt in tårtorna i ugnen på 200 grader över och undervärme ca 12-15 minuter. Osten ska smälta och tårtan ska bli genomvarm. Alla ugnar är olika så håll koll:)
Jag lyckades med att göra den bästa pepparkaksdegen häromdagen och då vill man ju sätta fart på en gång med att prova den. Jag bakar inte så mycket ”vanliga” klassiska pepparkakor där man kavlar och stansar ut pepparkakor utan gör gärna lite andra varianter som dessa. De här Pepparkakssnittarna med mörk choklad blev helt galet goda och väldigt enkla att göra. Du bestämmer såklart själv hur mycket deg du vill göra av men jag gillar nybakat och gör hellre små satser så degen klarar sig fint i kylen flera veckor.
Av min lilla sats blev det 8 snittar och dessa gick åt på ett kick.
Pepparkakssnittar med mörk choklad 8 st
200 g pepparkaksdeg 90 g mörk hackad choklad Någon nypa flingsalt
Gör så här: Låt pepparkaksdegen mjukna i rumstemperatur några timmar innan den används. Knåda in den hackade chokladen i pepparkaksdegen, forma till en ”korv” , lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och tryck ut den lätt, se bild nedan. Strö över lite flingsalt och sätt in i ugnen på 175 grader över och undervärme. Jag gräddade mina mitt i ugnen ca 11-12 minuter men håll koll, alla ugnar är olika. Kakorna ska få fin färg och liksom fluffa upp lite.
Ta ut ur ugnen och skär på direkten snittar medans kakan är varm. Låt svalna innan servering men chokladen får gärna vara sådär härligt mjuk.
Lycka till och njut av en nybakad kaka till fikat!
Andra advent idag och det är helt galet hur fort det rullar på. Igår hade vi en liten adventsfika här hemma och bjöd bland annat på den här fantastiskt goda pepparkaksrulltårtan med krämig vaniljfyllning. Alltså den blev så lyckad. Den här är dessutom glutenfri så perfekt även om du inte tål gluten. Har ju gjort en annan variant på denna men med saffran och den är så himla poppis bland er alla och mig själv. Gjort den varje år i flera år nu. Så dags för lite nytänk och då blev det denna goding. Så prova denna och den med saffran också om du inte redan gjort det. Recept på saffransrulltårta med kärmig vaniljfylllning hittar du HÄR.
Gör så här: Vispa ihop ägg och strösocker tills du får en fluffig och luftig smet. Använd gärna elvisp eller en assistent för att få det så luftigt som möjligt. Jag brukar vispa kanske 5-7 minuter. Blanda ihop potatismjöl, kryddor och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten så allt blandas väl. Häll ut smeten i en bakplåtspappersklädd plåt, smöra gärna lite på pappret för rulltårtan fastnar ibland på vissa papper har jag märkt. Sätt in i ugnen ca 5-6 minuter på 225 grader, rulltårtan ska få en fin färg. Låt svalna något och vänd upp den på ett bakplåtspapper med strösocker så du får en fin sockrad yta på rulltårtan. Låt den kallna helt. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen, använd gärna en elvisp här också då smeten ska bli slät och fin. Bred på fyllningen på rulltårtan och rulla sedan ihop den till en rulle på längden. Lägg in i kylen och skiva upp i skivor.
Sååå galet god, bästa är att det blev några skivor över från igår 🙂 Hoppas att du får en fin andra advent, massa kramar från mig:)
Men alltså hur gott!! Under november och december använder jag så mycket saffran att jag i januari har tröttnat på det:) Rimligt? Ja, det tycker jag för jag älskar verkligen smaken och doften av just saffran.
Igår blev det dessa supergoda bullar till adventsfika här hemma. Som ni redan vet så gillar jag att laborera och ändra fyllningarna, inte bara för att det är väldigt roligt och gott utan för att alla bullar verkligen smakar olika. Dessa blev så krämiga och goda då det liksom blir dubbel fyllningen och det lyfte verkligen.
Testa!! Ofta gör jag heller inte hela satser med bullar och eftersom jag bakar nytt varje gång jag ska bjuda på bullar så kan jag inte göra så många. Denna sats som jag gjort här går fint att halvera. När du gör hela blir det ca 30 bullar.
Nybakat är så himla gott, men vist går alla bullar även dessa att frysa in om det blir några över.
Du behöver: 50g jäst 5 dl mjölk (3%) 120 g äkta smör 2 paket saffran 1 1/2 dl strösocker 1/2 tsk salt Vetemjöl ca 14 dl men känn dig fram, börja med lite i taget
Gör så här: Smält smöret och tillsätt mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara MAX 37 grader om du använder färsk jäst. Tillsätt salt, socker och saffran. Arbeta sedan ner vetemjölet gärna med maskin. Knåda ihop degen ca 7 minuter. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska inte vara klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl bara för de blir torra då. Det bästa är att lära känna degen och känna sig fram med mjölet, svårt att säga exakt mängd då det kan variera beroende på mjölsort. Bättre att prova sig fram.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Vispa ihop fyllningen med en elvisp eller rör ihop om du hellre vill det. Jag tillsatt lite vaniljkräm i fyllningen också och det blev jättegott. Som vaniljkräm kan du antingen göra en egen eller använda marsankräm om du hellre vill det.
Kavla ut degen och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär i bullar med en tråd eller om du vill med en kniv i skivor. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och spritsa ner lite vaniljkräm i mitten på bullarna. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter eller lite till om du önskar och pensla runt vaniljkrämen försiktigt med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker.
Sätt in bullarna i ugnen ca 7-10 minuter på 225 grader över och undervärme.
Nuuu du ska du få ett snabbt och enkelt recept till frukosten. Det har varit fullt ös som vanligt och veckan som skulle vara lugn fick inkludera en magsjuka så därav lite extra frånvaro. Det går bra nu måste jag säga:) Igår när jag skulle publicera detta inlägg fick jag istället åka iväg och hjälpa mamma och pappa som stod med sin bil i Hallsberg (några mil från Örebro) som inte gick att starta. Klart man ställer upp och kommer med extranyckeln som inte den heller gick. Slutade ändå med att vi fick ringa assistans:) Så kan det gå, det blir liksom aldrig som man tänkt sig, nån mer som känner igen sig:):)
För övrigt gick ugnen sönder, lagom som jag hade lovat radion (p4 Örebro) att baka en saffransrulltårta som de skulle få smaka på i samband med att jag pratade om julbak. Ja, så kan det gå, 3 rulltårtor senare så fick jag äntligen till kanterna på en så jag kunde få med mig några skivor i alla fall. Flyt måste jag säga:) Man får inte ge upp…
Men nog om det, vissa dagar flyter på som de ska, kanske till och med bättre medans andra inte riktigt blir som man tänkt sig. Spännande, visst:)
Men nu över till brödet, för antar att du vill ha recept på dessa godingar:)
Filfrallor ca 12 st
500g (5 dl) filmjölk (naturell) 1 ägg 2 dl fiberhavregryn eller vanliga 1 tsk salt 1 tsk bikarbonat 6 dl vetemjöl
Topping: Havregryn Lite flingsalt
Gör så här: Blanda ihop filmjölk och ägg i en bunke. Tillsätt sedan resterande ingredienser, blanda gärna ihop bikarbonaten med lite vetemjöl så att det verkligen blandas i hela smeten. Rör om ordentligt tills du får en fin grötliknande smet. Smeten ska liksom inte flyta ut, utan det ska gå att lägga upp på plåten till ett bröd.
Klutta ut ca 12 frallor med en sked på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med lite havregryn och flingsalt.
Grädda bröden mitt i ugnen på 225 grader över och undervärme i ca 15 minuter. Låt svalna lite och njut! Jag brukar dela mina bröd och fylla med något gott!
Förlåt för min frånvaro här, det har varit fullspäckade veckor och senaste veckan har bloggen strulat med bilderna. Men när jag åkte hem till Anna idag för att hon skulle hjälpa mig var problemet löst, så kan det gå:) Bra när det är åt det hållet i alla fall, jag gillar inte när tekniken strular.
Men nu över till helgen, det har varit en riktigt rolig helg, men full fart som vanligt.
Det började i fredags med att Anna och jag tog bilen till Järna för att baka på Saltå kvarn tillsammans med ingen mindre än Sebastien Boudet. Så himla rolig dag och jag är så glad att jag blev inbjuden. Lunchen tog vi på en golfrestaurang i Kallfors och det var en riktigt fin buffe så den kan varmt rekommenderas.
Efter lunchen åkte vi vidare till Järna närmare bestämt till Saltå kvarn. Där möttes vi upp av personal från Saltå kvarn och Sebastien för att gå vidare in i bageriet. Med på plats fanns även några fler kreatörer.
I Järna var det snö och jag var klädd i en tjock stickad tröja innan det var dags att svira om till bagarkläderna och mössan.
Tillsammans med Sebastien bakade vi lussekatter med nya Kulturvetemjölet från Saltåkvarn. Kul att få träffa Sebastien som jag följt under många år. Spännande att höra om olika mjöler och varför det kan vara sån skillnad på mjöl och mjöl. Sebastien är verkligen helt otrolig på att baka och speciellt surdeg, hur fina bröd!!! Det är häftigt hur man kan trolla med mjöl, salt och vatten och hur mycket olika sorters bröd man faktiskt kan göra.
Efter att vi bakat, pratat, lyssnat och haft superkul i några timmar var det dags för fika och sen hemfärd för oss. Och ja, det blev några lussekatter den dagen:)
Lördag blev det signering av mina böcker på en inredningsbutik i Adolfsberg (Rosenbad). Jag har signerat där tidigare och det var så himla kul att få träffa flera av er som faktiskt följer mig. Så kul när ni kommer fram och hejjar, blir mer verkligt då när jag får träffa er på riktigt. Det är många som följer mig i mina sociala kanaler men inget man tänker på eftersom jag bara ser en siffra. Men när jag får träffa flera av er förstår jag att det liksom är på riktigt. Ja, ni förstår säkert min flummiga förklaring. Men jag kan sammanfatta det med att jag uppskattar er väldigt mycket.
Jag bjöd på Saffransmazariner men de gick åt rätt fort så borde ha bakat lite mer:)
Det var galet mycket folk där, så roligt, tomten kom förbi och även pappa som visade sig känna tomten såklart.
Min vän Helen kikade förbi, så roligt:)
Ja, när jag ändå har er här så vill jag såklart passa på att tipsa om mina böcker. Den perfekta julklappen. Detta är min andra bok och den första som heter Matbröd finns också att köpa såklart. Väldigt glad över båda mina böcker och länk finns HÄR!!! Så passa på att klicka hem de till jul. Jag tänker man kan ge de som julklapp eller istället för en blomma till någon. Kanske till den som håller i julfirandet eller festen.
Bor du i Örebro så finns det några signerade ex av denna bok hos Sofia på Rosenbad i Addolfsberg.
Ha nu en superfin kväll så ses vi snart igen:) Denna vecka har jag bokat in nada, förutom på fredag så jag hoppas det blir en lugn vecka för det behövs.
Senaste kommentarerna: