Saffranscookies med russin och vitchoklad
Vilken succé det blev, Saffranscookies med russin och vitchoklad… Det blev succé på Instagram när jag publicerade en kort liten video och det blev succé när vi hade farsdagfika här hemma igår. Godaste kakorna och de kommer absolut bakas flera gånger här hemma och säkert av er också.
Sen över till det här med russin, jag älskar verkligen russin i kakor, typ det godaste som finns. Men jag vet att några har svårt med russin och visst går de att utesluta eller kanske byta ut mot lite mandel istället. Men jag slår ett slag för russin i alla fall, det blir sååå gott!
Saffranscookies med russin och vitchoklad, 20st
200g mjukt smör
3 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
1 paket saffran, 0.5g
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
150g hackad vit choklad
1 1/2 dl russin
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop strösocker med smöret och tillsätt sedan ägg, äggula och saffran, rör om. Blanda ihop vetemjöl (börja med 3 dl), bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke, rör om så allt blandas ordentligt, rör ner det i smörblandningen. Tillsätt sedan hackad vit choklad och russin. Efter hand tillsätter du mjölet tills du får en fin deg du kan röra vid, men som sagt ta inte i för mycket mjöl, äggen kan vara olika stora därav kan mjölmängden variera något.
Dela sedan degen i ungefär 20 delar och forna till slarviga lite runda bollar, se bild nedan. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, eller alla kakorna får inte plats på en plåt snarare 2-3;) lägg dem rätt långt från varandra då de flyter ut.
Grädda kakorna ungefär 8-10 minuter beroende på ugn och storlek. Låt svalna helt på plåten.
Kakorna ska bli sådär härligt sega men ändå lite krispiga i kanterna. De är så galet goda!!
En kaka och ett glas kall mjölk, det är alla tiders det;)
Här ser ni hur degen ser ut. Såååå god den också.
Kram Kram
Nadja Andersson
Om man skulle vilja göra dessa glutenfria kan man bara ersätta vetemjöl med glutenfritt mjölmix ??
victoriaadmin
Jag brukar inte använda mig av glutenfritt mjöl men jag kan tänka mig att det borde funka bra. Berätta gärna hur det blev om du testar;) Ha en fin dag, Kram
Malin
Hej ? om man bakar dom nu kan man ha dom i frysen till jul? ?
victoriaadmin
Skulle nog hellre baka dem lite innan jul och inte frysa, men går går ju alltid;)
Kram
Josefin
Jag har gjort som så att bakad smeten å frysigt den så bakar jag den närmare jul ??
victoriaadmin
Toppen:)
Lina
Fantastiska julkakor 🙂
En liten fråga jag tänkte göra detta recept i en cookie in jar och ge bort i adventspressent. Men jag undrar om man kan lägga i alla torra ingridienser endå i burken eller rekommenderar du att hänga saffranskuveret vid sidan av?
victoriaadmin
Jag vet inte riktigt men jag skulle nog hänga det utanpå så det inte tappar smaken om det är öppnat:) Rolig idé, perfekta julgåvan ju!Kram
Angelica Jonzon
Kan man frysa in kakorna när man bakat dem?
victoriaadmin
Bröd och kakor är alltid bäst nybakade men det går såklart att frysa. Kram
Lisa
Tänkte testa dessa, det borde gå att skippa chokladen helt eller tror du det förstör smakupplevelsen?
victoriasprovkök
Funkar nog toppen!!
Katriina Almgren
Hittade en påse saffran i kylskåpet som låg och väntade på detta recept. Vägde varje kaka, 20 g per kaka. Blev 46 st i lagom storlek för mig. 7 minuter i ugnen på 180 grader. Blev perfekta solar till sommarens kalas. Jättebra recept!
victoriasprovkök
Tack snälla, kram
Ennie
Hej,
Vilken vit choklad använde du till ditt recept? Den ser väldigt krämig ut 🙂
victoriasprovkök
Jag brukar köpa de där små runda knapparna med vit choklad. Men det funkar med annan också.
Mikaela
Jibidibidooo, Victoria du har gjort det igen. Ännu ett bakverk som är sanslöst gott och enkelt att baka. Enda felet är att kakorna snabbt tar slut 😉 Tack för en superbra hemsida med fantastiska recept <3
Anneli Ericsson
Jag har bakat dessa kakor två ggr,& dom går åt som smör. ? jag har fryst dom och tagit fram
de som skall ätas vid tillfället & har funkat toppen. Däremot så undrar jag vad jag kan ha gjort för fel då jg gjorde dessa igen men utan chokladen då gubben tyckte de vart lite för sött, dom smakade väldigt mycket ägg.
Annika Ellström
Byta russinen mot tranbär tror jag blir gott om man nu inte vill ha russin i.
Anna
Hej! Här i England finns bara safran som hela pistiller så jag köpte det. Hur ska jag använda dem i receptet? Hjälp, ska baka idag (eller senast imorgon bitti)!
victoriaadmin
Jag använder också hela pistiller. Mortla de med lite strösocker. Kanske 1 tsk socker. Lös upp i vätskan.
Anna
Tack såååå jättemycket! Ska jag ta hela burken? 0,4 g? (Jag kan säkert googla om du inte ser detta 😛 )
Ulrika Lynghav
Kan man frysa degrullen och ta fram när man ska baka av dem?