Kalljästa rågsiktsbröd

Kalljästa rågsiktsbröd

Kalljästa rågsiktsbröd

Det ska vara roligt att baka och det är det verkligen tycker jag, det ska inte heller vara för krångligt enligt mig utan enkelt. Här har du fantastiskt goda Kalljästa rågsiktsbröd, de är enkla och sjukt goda. Ni vet lite sådär småsega och riktigt god smak av brödkrydda. Du gör klart degen på kvällen, bakar ut och gräddar på morgonen.

Kalljästa rågsiktsbröd

Kalljästa rågsiktsbröd 8 st

25 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 msk ljus sirap
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk finmalda brödkryddor
2 dl fint rågmjöl
7 dl vetemjöl special

(Vill du hellre använda rågsiktsmjöl så ta 5 dl rågsiktsmjöl och 4 dl vetemjöl)

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Häll över kallt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan sirap, salt, brödkryddor och rågmjöl, rör om. Tillsätt till sist mjölet, lite i taget under omrörning. Sen knådar du degen i maskin ca 7 minuter eller förhand. Degen blir något kletig. Ställ in bunken i kylen över natten, täck med plastfolie.

På morgonen:
Sätt ugnen på 275 grader.
Ta fram degen ur kylen. Lägg upp den på ett mjölat bakbord och forma till en avlång rektangel, platta till något, se bild nedan. Låt jäsa så ca 30 minuter eller något mer.
Dela sedan degen i ca 7-8 lite avlånga bröd. Lägg upp på en plåt och nagga med en gaffel små hål på toppen av bröden.

Sätt in bröden i ugnen ca 10 minuter i mitten. Ta ut och låt svalna innan du skär i dem. Tiden beror på ugn och storlek på bröden så håll koll.

Kalljästa rågsiktsbröd
Kalljästa rågsiktsbröd
Kalljästa rågsiktsbröd
Kalljästa rågsiktsbröd
Kalljästa rågsiktsbröd
Kalljästa rågsiktsbröd
Kalljästa rågsiktsbröd
Kalljästa rågsiktsbröd

Så galet gott, testa du också såklart. Nu är det strax dags för mig att bege mig iväg på lite jobb. Men en morgon med nybakat förgyller verkligen dagen. Eller vad tycker du?
KRAM

4 Comments

    • Hejsan.
      Degen var väldigt kladdig efter en natts jäsning.
      Gick ej att ta i den med händer🙈
      Mer mjöl??
      Fick forma den lite med degskrapan….
      Jäsning igen efter det, med eller utan bakduk?
      När man som jag inte bakat kallnats förut
      saknar jag lite tydligare information, tack…
      Har gjort receptet exakt efter beskrivning….
      Hälsningar Inga-Lill

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.