Vilken sommardag vi haft, eller hela veckan har ju varit toppen med sol och värme. Pappa kom hit med ett gäng rabarber så idag har det blivit både paj och saft. Hemmagjord saft är så lyxigt, gott och väldigt enkelt. Jag brukar göra en liten sats när jag gör för jag gillar inte att ha massa flaskor i kylen. Det är så enkelt och går så snabbt så jag kan lika gärna göra saften när jag behöver den. Vill du göra större sats så dubbla den bara.
Till ca 1,2-1,5 liter behövs:
500g rabarber
500g jordgubbar (jag tog frysta)
8 dl vatten
1/2 citron, saften
3 1/2 dl strösocker
Gör så här:
Skiva rabarberna i centimertertjocka bitar, lägg dem och jordgubbarna i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt vatten och låt koka ca 15 minuter.
Sila sedan saften genom en silduk.
Häll tillbaka saften i kastrullen och tillsätt citronsaft och socker. Låt koka ca 5 minuter och ta bort skummet som blir. Låt svalna och häll upp på rena flaskor.
Förvara i kylen och späd med vatten vid servering.
Kram och njut av sommaren med sommarens godaste saft ❤️