Lax á la Linnefors
I fredags var vi hemma hos några vänners sommarstuga och blev bjudna på en fantastiskt god lax. Många av er ville ha receptet på den så Gabriel som gjorde laxen fick gästblogga den;) Nedan berättar Gabriel hur laxen ska tillagas så håll till godo och testa. Det kommer jag göra i alla fall.
Lax á la Linnefors
Roligt att flera efterfrågat receptet på grillade laxen som Victoria visade bilder på inne på hennes Instagram.
Du behöver:
Grill med lock.
Grillkol. Den jag använder är från en äkta kolmila. Ej briketter!
Använd helst elektrisk grilltändare. Tändvätska är bannlyst! 🙂
Fiskhalster.
Grytvante.
Stekspade i metall.
Hel laxsida. Viktigt att skinnet är kvar på ena sidan.
Finkornigt havssalt.
Citronpeppar.
Pressad citronsaft.
Grillolja.
Pensel.
Gärna en kvist enris eller annan röktillsats.
Öl. Förslagsvis en kall Session IPA. 🙂
Gör så här:
Häll inte upp för mycket kol i grillen. Jag brukar täcka min ”tändgaffel” med en pyramid kol, ungefär lika mycket som skulle få rum i en chipspåse.
Nu är det dags att öppna ölen och ta en svalkande klunk.
Sedan öppnar jag halstret och placerar laxen med skinnsidan mot halstret. Det brukar vara svårt att få plats med mer än en cirka 800 gram stor lax. Om du ska grilla mer behöver du flera halster.
Dags att pensla på grillolja. Sedan saltar du ganska rikligt. På med citronpeppar efter egen smak. Stänk över rejält med citronsaft. Stäng sedan halstret.
Jag använder en liten blåsbälg för att påskynda grillglöden. När jag ser att kolbitarna glöder ordentligt tar jag bort grilltändaren och sprider ut kolet så att så det går att placera halstret direkt över glöden.
Lagom höjd är att ha halstret en till två decimeter över glödbädden. Jag börjar alltid med den skinnfria sidan ner mot glöden, men det gäller att vara observant på att den inte bränns. En fin grillyta är målet. Sedan är det dags att vända på halstret så att skinnsidan hamnar nedåt.
Här kan man gärna ta fram röktillsatsen. I mitt fall en blötlagd enriskvist som placeras direkt på glödbädden. Snabbt på med locket till grillen. Se till att eventuell luftventil är åtminstone delvis öppen.
Nu brukar jag ”bränna på” bortåt tio minuter. Det gör inget att skinnet blir kolsvart, eftersom det inte ska ätas. Tiden varierar givetvis beroende på laxens tjocklek och hur het grillen är. Min grill brukar snabbt komma upp i minst 150 grader när locket lagts på. Utmaningen är att inte grilla för länge så att fisken blir för torr.
Som avslutning ger jag den skinnfria sidan en kortare omgång direkt över grillbädden.
Obs! Tänk på att själva halstret kan bli ruskigt hett. Använd gärna en grytvante.
Sedan är det ”bara” att få loss fisken från halstret, vilket brukar vara lättare sagt än gjort. Ibland sitter den förbaskade fisken ordentligt fast. Jag brukar medan halstret är stängt försiktigt försöka få centimeter för centimeter att släppa med hjälp av en stekspade i metall. Om man sedan långsamt öppnar halstret brukar det gå att få fisken att släppa med hjälp av stekspaden.
Flytta försiktigt över laxen med skinnsidan nedåt till ett uppläggningsfat.
Servera snarast!
Ja, som sagt… supergod så testa!