Nattjästa kanelbullar
Jag har klurat länge på ett nattjäst recept på kanelbullar som påminner så mycket som möjligt om mina dundergoda kanelbullar om jag får säga så. Jag älskar dem verkligen. Jag vill nattjäsa så mycket som möjligt av mina bröd i rumstemperatur då jag tycker de blir bättre än de som jäser i kylen. Men det är såklart en smaksak. Dessutom är det ofta rätt fullt i min kyl och svårt att få plats med en plåt bullar.
De här nattjästa kanelbullarna har jag testat flera gånger nu och tycker verkligen att jag lyckats med det så jag är såååå glad att få dela det med er. De här nygräddade till frukost en lördagsmorgon eller om du har ont om tid till kalaset. Det är som en dröm och jag antar att ni håller med mig om att kanelbullar ska serveras nybakade, gärna med ett glas mjölk.
Nattjästa kanelbullar, 15st
6g färsk jäst (jag har använt den blåa)
4 dl kallt vatten
3/4 dl naturell rapsolja
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 tsk nymortlad kardemumma
530g vetemjöl
Fyllning:
100g mjukt smör
1 1/2 msk malen kanel
3/4 dl strösocker
Topping:
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här:
På kvällen: Smula jästen i en bunke, ja, det ska bara vara 6 g jäst då de jäser under lång tid i rumstemperatur. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan rapsolja, salt, socker och kardemumma. Rör om. Tillsätt sedan vetemjöl. Degen ska vara lite kletig så tillsätt inte mer mjöl än det som står. Rör om så allt blandas väl. Täck bunken med plastfolie, tänk på att använda en stor bunke då degen jäser upp en del. Ställ bunken i rumstemperatur över natten eller minst 9 timmar och låt den jäsa.
På morgonen:
Degen är fortfarande kletig och det ska den vara. Lägg upp degen på ett väl mjölat bakbord och strö över lite mjöl så att degen inte klibbar. Knåda inte degen utan kavla bara ut den lätt till en rektangel.
Vispa ihop alla ingredienserna till fyllningen med en elvisp, fyllningen ska vara mjuk för att lätt kunna bres på den mjuka degen.
Vik sedan ihop degen och sär remsor/ byxben som du snurrar till en bulle. Se bilderna nedan. På min Instagram victorias_provkok finns även en film på hur du snurrar bullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg. Toppa med pärlsocker. Låt gärna stå en stund medan ugnen blir varm och sätt sedan in bullarna i ugnen på 250 grader hade jag. Jag tycker de här bullarna behöver lite högre värme samt längre tid i ugnen än mina vanliga bullar men kanske kan vara att ugnen börjar bli skruttig;) Vanligtvis har jag mina bullar på 225 grader men dessa på lite högre värme. Tiden på bullarna är ca 10-12 minuter men som sagt, ni känner er ugn bäst och håll koll på bullarna.
Låt bullarna svalna och njut av nybakat… SÅÅÅÅÅÅ GALET GODA, lite segare än mina vanliga och enligt mig helt perfekta nattjästa kanelbullar. Hoppas du gillar dem, jag är såld på dem och kommer givetvis göra mer varianter på dem.
Jäst deg, fortfarande klibbig.
Utkavlad med fyllning…
Vikt och snurrade till bullar.
Drömmiga bullar… Önskar mig en NUUU!
Ha en fantastisk dag och jag hoppas du kommer njuta av bullarna lika mycket som mig.
Kram
Elin
Helt suveränt goda! Kalasgästerna var imponerade. Dessa bullar blir det fler av. Tusen tack för receptet.
victoriasprovkök
Tack snälla❤️
Julia Edebro
Kan man göra vanliga bullar i formar med denna deg
Åsa
Victoria stämmer receptet? Testade det för första gången ikväll. Men med bara hälften av mjölet i degen så var det riktigt tjockt. Inte alls kladdigt. Jag blandade i kanske 3-4 dl vatten till (blev kanske lite kladdigare än din på bilden). Tycks ha gjort precis som det står i receptet
victoriasprovkök
Ja receptet stämmer, jag har gjort det flera gånger, senast i går kväll. Undrar va som blivit fel då, låter konstigt om du följt receptet. Låter ännu märkligare att du tagit bara hälften mjöl och fått den tjock. Vet inte vad som blivit tok tyvärr… kram
Merita Gjikolli
Jag bakade natt jästa bullar till mina barnbarn på en helg. Så gooodddaaaa blev dem! Blev så glad att du hade gillat mina bilder med mina bullar. Blev så glad och stolt!
Jag gillar också att baka och att laga mat. Läger bilder bara för att det är roligt och att jag lär mig mer och mer för varje dag. Är så glad att jag har hittat din insta konto!! Så fina och goa recept hittar jag där! Tack för att du delar dina recept.
Ha en underbar kväll.
Mvh meritaggkitchen?
victoriasprovkök
Så roligt❤️
Freja
Hej. Går det bra att använda mjölk och smör istället?
victoriasprovkök
Ja men degen blir annan smak på:) testa
Marie Wijkström
Tack för jättegott recept. Men tycker det rinner ut mycket av fyllningen när man gräddar, och degen är ju nästan ohanterligt kladdig. Men kämpar på eftersom resultaten blir så bra.
Blir det likadant för dig? Tips?
Marie
victoriasprovkök
Ta lite mindre fyllning om du tycker det rinner ut för mycket. Sen måste man vara väldigt lätt på handen? Kul att du gillar dem?
Eva Rickberg
Hej! Ska prova dina bullar men undrar också om man kan göra så här med lussebullar. Det är snart dags för dessa. EvaRickberg
victoriaadmin
Ja jag har recept på saffransbullar också..
Helen
Kan man dubblera receptet med lika bra resultat? Vill ha fler bullar än 15 till kalas?..
victoriaadmin
Det borde funka fint, inte testat själv dock:)
Jeanette Westerlund
Dom här bullarna blev sååå goda! Blev lite segare som du skrev men jag gillar de!
Man var verkligen tvungen att vara lätt (och mjölig) på handen när man bakade ut dessa då det var kletigt annars !
Även supersmidigt att röra ihop degen ( slippa denna tid som det tar annars I bakmaskin)
Toppen!
victoriasprovkök
Så roligt att du gilla 😘
Linnea
Fungerar receptet med torrjäst?
victoriasprovkök
Inte testat själv men andra säger att det fungerar bra
Prahlad
Jag läste inte alla instruktioner tydligt innan så efter jag satt degen så knådade jag en kvart, lät den jäsa över nstt ändå och ska köra klart. Nyfiken på hur det blir.
Prahlad
Nu är dom klara och trots massa knådning så blev dom väldigt bra. Nästa gång ska jag följa instruktionerna 🙂
victoriasprovkök
Åh härligt att höra
Jen
Åh, vilka fina bullar. Ser saftiga och fina ut. Ska prova detta. Nyfiken, varför har man vatten och inte mjölk som degvätska? Vad är skillnaden?
Tack för härlig inspo och recept, ska prova så fort jag har handlat. 🙂
victoriaadmin
Ja prova
Ingmarie Öhgren
Tack för toppen receptet med 6 gram jäst i Kanelbullar
Denna gång blev degen perfekt och goda bullar Enkelt utan knådning.
Alexandra Eriksson
OTROLIGT recept! Älskar alla dina nattjästa recept, och detta tar nog första plats.