Tekakslimpa
Att variera bakningen är det roligaste, att komma på nya varianter av gamla klassiker och att få det ännu godare. Här har du en galet god tekaka i form av en limpa. En Tekakslimpa helt enkelt, galet gott och enkelt att göra.
Jag älskar nybakat bröd i alla färger, former och konsistens men en tekaka är svårslagen. När jag var liten fick jag ofta nybakade tekakor till frukost vilket jag gillade väldigt mycket, kanske därför jag har en kärlek till just detta bröd.
Tekakslimpa, 2 st
100g smör
3 dl standardmjölk
2 dl kallt vatten
50g färsk jäst
2 tsk salt
2 ägg
3 msk strösocker
Vetemjöl special (ca 13 dl)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten, vätskan ska bli max 37 grader varm men gärna lite ljummen. Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, ägg och socker och blanda runt. Tillsätt sedan vetemjöl under knådning. Måttet är ett ungefär, jag mäter nästan aldrig mjöl utan känner mig fram. Degen ska bli smidig och inte klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl för då blir brödet lätt torrt. Kör degen i maskin ca 7-10 minuter. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i 2 delar och lägg varje del i en avlång ”limpform” med bakplåtspapper. Gör snitt i varje limpa med en vass kniv. Låt jäsa övertäckt 30 minuter. Sätt in i ugnen ca 20-30 minuter, brödet ska få fin färg och låta lite ihåligt när du knackar på det. Alla ugnar är olika så håll koll på ditt bröd.
Låt bröden svalna innan du skär i dem. servera sedan med smör och ost, såååå gott!
Ha nu en toppenfin dag, här hemma går allt i långsamt tempo. Måste nog ta och steppa upp lite efter semestern för nu är jag snart tillbaka till vanliga rutiner igen. Älskar det här med att vara ledig…
Kram