Ja, jag fullkomligt älskar gurka… Och denna var så sjukt god att jag aldrig tänker ta i en burk med köpta gurkor… Eller det kanske var att ta i från tårna, men jag kommer verkligen att göra den här fler gånger, enkelt och otroligt gott sen det bästa av allt, det luktar riktigt gott när man öppnar burken;)
Ursprungsreceptet kommer från ”Tea på söta saker” tack tack;)
Till en stor burk behövs:
Dag 1:
15 färska västeråsgurkor (skivade i ca 2-3 mm tjocka skivor)
1 liter vatten
½ dl salt
Dag 2:
Krondill
1-2 tsk senapsfrön (jag hade gula)
3 dl ättika
7 ½ dl socker
4 dl vatten
Skrubba gurkorna ordentligt så att all smuts försvinner och skär dem i skivor. Blanda salt och vatten väl i en bunke och salta gurkskivorna över natten.
Skölj av gurkskivorna noga så att saltet försvinner.
Blanda ihop ättika, socker (ja det ska vara så mycket socker;) och vatten i en gryta och koka i 10 minuter.
Varva gurkskivor med krondill och senapsfrö i en stor glasbruk eller flera små och slå över den kokande ättikslagen över gurkorna.
Låt allt svalna och sätt sedan på lock. Förvar gurkorna kallt. Det tar ca 1 vecka innan de är helt klara men jag har varit och tjuvsmakat flera gånger och de är redan jättegoda;) risken finns att de är slut innan de är klara…
Mmm gurka är ju gott till så mycket…
Ha nu en bra kväll, jag har precis kollat klart på Ture Talent, det är ju riktigt bra, skönt att det äntligen kommit ett program som lyssnar på rösten och inte bara kollar på utseendet… Tummen upp för kanal 3;)
Ta hand om er, kram