Underbart väder och jag känner mig så mycket piggare… Härligt, det har nämligen varit en väldigt ihärdig och jobbig förkylning, hostan lär ju sitta i ett tag till men det får jag väl dras med…
Visst blir man så mycket gladare när solen behagar titta fram;)
Nu har jag varit inne och norpat ett riktigt fint recept hos Jennys matblogg… Tack så väldigt, gud så god denna cheesecake var!!!
Riktigt gott och enkelt, en riktig fullpoängare;)
Till en sån här go och fin kaka behöver du:
Botten:
Ca 300g digestive kex (mixade i smulor)
50 g smör (smält)
Mittenlager:
200g Philadelphiaost
3 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 äggvitor
3 dl vispgrädde
100-200g mjölkchoklad (riven)
Chokladtäcke:
200g mjölkchoklad
1 1/2 dl vispgrädde
3 msk smör
Gör så här :
Mixa digestivekexen och blanda ihop med det smälta smöret.
Tryck ut digestiveblandningen i en rund springform ( med avtagbara kanter), jag använde en form som var 20 cm, då blir kakan hög och fin, men det går givetvis bra i en större form också!!
Riv ca 100-200g mjölkchoklad grovt på ett rivjärn, lägg åt sidan så länge.
Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar.
Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker, vispa till en slät smet.
Vispa grädden i en annan skål ganska hårt.
Vispa äggvitor i en torr och ren bunke till ett hårt skum (ska gå att vända på bunken och äggvitan stannar kvar).
Blanda ihop alla 3 bunkarna i en och rör försiktigt.
Rör ner den rivna chokladen, och vänd om tills allt blandat sig.
Häll upp smeten i formen och täck med plast, ställ in i frysen tills den stelnat.
Jag lät den stå över natten och gjorde chokladsmeten till täcket dagen efter.
Chokladtäcke:
Bryt sönder eller hacka chokladen i mindre bitar.
Låt grädden och smöret sjuda upp i en kastrull, ta av den från värmen och blanda ner chokladen, rör tills chokladen smält helt och det blir en slät kräm.
Låt svalna helt och häll chokladkrämen över kakan.
Ställ in den i frysen igen och låt den stå minst 6 timmar om den inte var helt fryst innan. Har kakan redan stått över natten behöver den bara stå tills chokladtäcket stelnat!!
Ta fram den ca 20 minuter innan den ska serveras så den blir så där härligt krämig;)
Anonym
Gillar skarpt dina underbara recept, men skulle vara ännu trevligare att besöka sidan om du bytte till en bättre font som är tydligare och vilsammare för ögonen att läsa.
victoriasprovkök
Hej!!
Tack vad kul att du gillar bloggen;)
Det blev nåt strul med texten för några veckor sedan och det har inte riktigt gått att ändra (tekniska jag)… Nu har jag gjort ett nytt försök via mobilen, kan tyvärr inte gå in och se hur det ser ut nu… Men det SKA åtgärdas för jag håller med, det ser inte klokt ut;)
Hoppas du håller ut;)
Kram Victoria
Sofie
Oj, det där krämiga överst ser ju farligt gott ut!!
Millas Hälsoblogg
Vilken Cheesecake såg den på matplatsen. Men nu blir jag så sugen på att göra den.
Tack för att du ändrat texten nu går det bra att läsa.
Lisa
Jag vill bara säga att jag älskar dina recept. Har en hel recept bok med bara dina recept 🙂 har redan bakat två efterrätter som blev kanon goda. Är rätt kass i köket och håller på att lär mig tack vare dig 🙂 jag ska göra cheeskakan imorgon och undrar om den ska stå mitt i ugnen?? Svårt det där haha 🙂 tänkte göra den imorgon o frysa in under natten o göra täcket på måndag morgon. Kan jag frysa in den igen när täcket är klart? Tänkte äta den på måndag. Vad blir bäst? Hjälp 🙂 mvh
victoriasprovkök
Åh vad kul att höra, jag blir verkligen glad att jag kan hjälpa till 🙂
Den cheescaken är så god och eftersom det är glass i den så förvaras den i frysen hela tiden, så du ska frysa in den när du gjort täcket. Jag tog ut och in min ur frysen många gånger men äter ni inte upp hela så försök att ställa in den ganska snabbt i frysen.
Botten kan nog stå i mitten eller lite närmare botten, kommer inte riktigt ihåg hur jag gjorde.
Lycka till med kakan!!
Kram
Anonym
Jag måste fråga vilken choklad köper du?
victoriasprovkök
Jag köper Marabou choklad till nästan allt jag bakar. Så på denna kaka är det Marabous ljusa mjölkchoklad.
Kram kram
Anonym
Ok nu har jag gjort cheesecaken men jag tror jag misslyckades rejält 🙁 Hur viktigt är det att ägget ska vispas så att man kan hålla bunken uppåned? Jag fick inte till det så jag slängde ihop allt ändå. 🙁
victoriasprovkök
Nej vad tråkigt den som är så god… Ja det är viktigt att äggvitan blir till ett hårt skum för att det ska bli bra. När man vispar äggvita måste bunken vara helt ren och det får inte vara några äggulerester som kommer med. Bara att kämpa på igen och säg nån som inte misslyckas i köket ibland;)
Ha en fin söndagskväll.
Kram till dig.
Anonym
hehe grejen är ju det att jag ska ju testa med den ändå ställde in den i frysen direkt efter. vad blir fel om man inte gör på det sättet? mvh
victoriasprovkök
Jag vet inte riktigt, den blir nog mer kompakt och hård kan jag tänka mig och inte lika hög och fluffig. Men den går nog ändå, du får meddela hur den blev när du smakat;)
Kram