Godmorgon fröken frost… Vaknar till en kall morgon… Och jag som älskar värmen, bara att inse att hösten är här och kallare blir det… Snart dalar väl de små snöflingorna över vårt land och Sverige blir grått och vitt…det får mig att tänka tillbaka på förra vintern när vi hade varit utomlands över nyår och flyger in över Sverige… Det var verkligen GRÅTT… fy så trist det såg ut och när vi kom fram till flygplatsen var det bara att skotta bort en halvmeter snö på bilen i kylan… Tur att jag vaktade väskorna inne;)
Nä, jag längtar verkligen till värmen även om hösten är en väldigt fin årstid;)
Idag startade min dag med att baka Lingonlimpa och oj så gott det blev med lite smör och ost… Nybakat är alltid bäst!!
6 dl vatten
50 g jäst
1dl havregryn
1/2 dl krossat linfrö
1/2 dl russin
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 dl lingonsylt
3 msk ljus sirap
Ca 10 dl vetemjöl
Gör så här:
Blanda 3 dl vatten med havregryn, linfrö, russin, salt och kanel i en kastrull.
Koka till en gröt. Lägg över gröten i en degbunke och låt den svalna något. Värm resterande vatten till ca 37 grader och blanda ner jästen. Rör om tills jästen löst sig i vattnet. Tillsätt lingonsylt, ljummet vatten med jäst, sirap och vetemjöl.
Blanda ihop till en deg. Täck över degen och låt den jäsa i ca 30 min.
Häll upp degen på bakbord och forma till 2 limpor.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 min.
Grädda i ugnen ca 20 min 200 grader.
Anna i Malmö
Så länge som jag läst din blogg och blivit sugen på all mat du lagar. Idag tog jag äntligen tag i saken och bakade detta fantastiskt goda bröd. Blev kanon! Har även tagit ditt tips angående förvaring av bullformar. Fast jag äter sällan chips så det blev ett russinpaket. Fin stege!
Tack för en bra blogg/Anna
victoriasprovkök
Anna: Vad kul- vad glad jag blir att du gillar bloggen;)
Roligt att brödet blev bra… Alltid lika gott med nybakat och en russinburk funkar minst lika bra 😉 Ha det fint, kram Victoria