Det blev en ganska lång vaken dag i går, började tidigt på jobbet och eftersom vi hade gäster så blev jag vaken några timmar mer än vad jag orkade. Men nu ska jag nog vara redo för ännu en fartfylld dag.
Idag blir det nog hindersmässan på stan en sväng, vill ju handla lite marknadsnougat och annat gott godis!
Här är min underbart goda paj som jag gjorde för någon dag sedan.
Till denna paj som ursprungligen kommer från Gordon Ramsay behöver du:
Mördeg till Botten och täcke:
125 g smör (rumsvarmt)
90g strösocker
1 stort ägg
250g vetemjöl
Gör så här:
Vispa ihop smör och socker med en elvisp. Tillsätt ägget och kör 30 sekunder. Häll i mjölet och blanda ihop med en trägaffel. Tillsätt eventuellt några droppar vatten om degen blir för torr.
Knåda lätt på en mjölad arbetsyta och forma till en platta.
Slå in den i plastfolié och låt ligga i kylen ca 30 minuter innan användning.
Äppelfyllning:
90 g strösocker
1/2 tsk malen kanel
1 kg äppelklyftor utan skal
60g smör
1 vispad äggula + 2 msk vatten till glasering.
Blanda socker och kanel i en bunke och lägg i äppelklyftorna.
Rör om så att allt blandar sig.
Smält hälften av smöret i en stekpanna och lägg i de sockrade äpplena.
Stek på hög värme ca 5 minuter tills äpplena är gyllene och karamelliserade i kanterna.
Lägg över i en bunke och stek resterande äpplen likadant med resterande smör.
Låt äpplena svalna helt.
Sätt ugnen på 205 grader.
Kavla ut mördegen på en lätt mjölad arbetsyta tills den är tjock som en 10- krona.
Lägg en pajform som är ca 20cm i diameter ovanpå degen och skär ut en rundel som är något större än formen.
Klä formen med degrundeln och pressa lätt så all luft försvinner.
Kavla ut resten av degen och gör en rundel till lock.
Lägg i de avsvalnade äpplena och täck med den andra degrundeln. Fäst med lite vatten i kanterna.
Pensla med äggulan som är blandad med vatten.
Sätt in i ugnen ca 35 minuter tills den är gyllenbrun och frasig.
Låt stå 20 minuter innan servering.
Redo att äta tillsammans med lite vaniljsås, glass eller grädde.
Riktigt gott!!!
Lätta och Goda recept
Vilken otroligt fin paj du gjort med hjärtan.
Älskar äpplepaj och skulle gärna smaka på denna.
Må väl!
Kramar
Jenny
Vem är det som har en sån söt cavalier på översta bilden? 🙂
victoriasprovkök
Önskar den vore min men jag hittade den i ett redigeringsprogram och blev kär i bilden, men äppelpajen på bilden med hunden är min;) alltid något!
Kram