Happy Valborg på er alla, är ni ute och firar? Kan tänka mig att många plockat fram grillen dagen till ära. Här hemma blir det inte mycket till firande, vi kör sjukstuga, film och nybakade bullar. Inte så tokigt det heller för det är rätt varmt och gött hör inne;)
I morse kom det en riktigt trevlig surprise, eftersom vi legat sjuka här hemma kom F’s pappa med räksmörgåsar, wienerbröd, halstabletter och en inredningstidning. Det gjorde dagen lite extra kul och gott var det, tack!
Nu över till riktigt extremt bra maränger. Jag har gjort mycket maränger tidigare men kan lova att dessa blir sååå perfekta. De tar lite längre tid men det är verkligen värt de minuterna.
Du behöver:
3 äggvitor
2 dl strösocker
Röd karamellfärg
Gör så här:
Sätt ugnen på 95 grader.
Ta fram en kastrull och fyll den med lite vatten, ca 1/2 liter.
Ställ kastrullen på spisen och värm upp vattnet.
Ta fram en värmetålig bunke som passar till kastrullen. Bunkens botten ska INTE nudda vattenytan utan hänga ovanför.
Häll ner äggvita och socker i bunken och när vattnet kokar sänker du värmen till meldelvärme och sätter bunken över vattnet.
Vispa sedan med en elvisp, lite försiktigt i början tills smeten blivit vit sen kan du höja till maxfart. Vispa ca 10 minuter tills smeten blivit seg, glansig och fluffig.
Ta bort bunken från det kokande vattnet och säll den åt sidan. Sedan ska du vispa ytterligare ca 8 minuter med elvispen tills smeten svalnat helt.
Som sagt lite vispjobb blir det men det är det värt.
När du vispat klart kan du tillsätta några droppar karamellfärg, rör om med en slickepott eller liknande.
Lägg sedan smeten i en sprits och spritsa ut små minimaränger på ett bakplåtspapper.
De flyter inte ut så mycket så de kan stå rätt tätt.
Låt dem sedan stå i ugnen ca ca 25 minuter om du gör små maränger, längre tid ju större du gör.
Sen kan de gärna stå på lite eftervärme i ugnen, sätt då emellan nåt så ugnsluckan är lite öppen.
Mina blev sådär lagom sega i mitten, hårda på ytan och ja…helt perfekta enligt mig!!
I morgon kan ni även få recept på den goda desserten som ni ser skymten av;)
Ses i morgon och ha en fin kväll vad ni än gör, jag ska se en riktig rysare nu iallafall och äta bullar.
Kram
Tess
Åh, vad gott det ser ut =)
victoriasprovkök
Ja dessa var helt enormt goda:)
Kram till dig
Erika Skogly
Trevligt med någon som bryr sig om en när man är sjuk. Krya på er!
victoriasprovkök
Tack Erika:)
Kram
VITA NYANSER
Kul att du kikade in hos mig = )! Kul att titta in i en matblogg, så mycket goda idéer. De där marängerna ser superfina och goda ut!
Ha en bra dag!
L-L
victoriasprovkök
Mmm de bästa marängerna jag någonsin gjort kan jag lova!
Kul att du kika in och välkommen tillbaka:)
Kram
Therese
Men guuud så fina maränger!! 🙂
Kram!
victoriasprovkök
Ja visst är de, riktigt nöjd;)
Kram
amelia
vad fina 🙂 kram
victoriasprovkök
Tack:)
Kram kram
Cecilia
När jag gör maränger blir de alltid porösa, får en yta som är täckt av pyttesmå hål, och de blir aldrig kritvita. Hjälper det att vispa dem över värme??
victoriasprovkök
Ja så blev mina förut också, men med detta recept blev dem helt annorlunda. De får en slät yta och med den låga temperaturen så blir de inte brända lika lätt och behåller färgen. I alla fall de rosa men antar att det blir lika bra med vita. Testa det blir stor skillnad, tar lite extra tid men det är det värt!
Kram