Tjohoo äntligen fredag och lite ledigt. Vi har finbesök från Skåne så jag ska inte sitta här så länge men vill gärna ge er receptet på kvällens smarriga dessert. Glasstårta delux, mmm jag älskar dulce de leche, du?
Tårtan passar bra till 4 som äter mycket;);)
2 äggulor
1/4 dl strösocker
1/2 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk) finns även okokt och heter då kondenserad mjölk men då ska burken koka ca 3 timmar.
2 1/2 dl vispgrädde (hårt vispad)
2 äggvitor
Topping:
Dulce de leche
Chokladsås
Blåbär
Vinbär
Gör så här:
Separera äggen,äggulor för sig i en bunke och äggvitor i en. Vispa ihop socker och äggulor vitt och fluffigt i en bunke, rör ner 1/2 burk dulce de leche, vispa några sekunder med elvisp så det blandas. Vispa grädden hårt i en annan bunke. Vispa till sist äggvitorna till ett hårt skum i en annan bunke. Rör ner den vispade grädden i ägggulesmeten med dulce de leche, vispa några sekunder med elvispen så att allt blandas helt, vänd ner äggvitorna försiktigt och rör lite tills de blandats med smeten. Vill du göra en tårta så lägg ett bakplåtspapper i botten på en liten (20cm) springform och
häll i glassen, går även att servera glassen som ”kulglass”. Ställ in glassen i frysen i några timmar tills den stelnat, ta fram lite innan servering och lägg upp tårtan på ett fat och dekorera. Dubbla receptet om du vill göra en större tårta, spara ev lite dulce de leche till topping i alla fall, både gott och snyggt.
Ha en härlig kväll och njut av glasstårtan om ni testar den, sjukt enkel och god;)
Kram nu blir det visst Allsång på Skansen hör och ser jag, hihi.