Fredag igen, tycker veckorna går lite väl fort, det rullar på med jobb mest hela tiden och när helgen väl kommer är det fantastiskt med lite ledigt.
Idag blev det tidig hemgång så jag har faktiskt hunnit baka lite inför helgens kalas. Men det får ni se en annan dag. Nu över till grymma frukostbröd, perfekt nu till helgens långfrukostar, för ni har väl sånna?
Till ca 12 rätt stora bröd (95g) behövs:
50g jäst
5 dl ljummet vatten (37grader)
2 dl grahamsmjöl
3 msk olivolja
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca 10 dl vetemjöl (eller tills degen släpper bunken men inte för mycket mjöl)
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten. Rör om till jästen lösts upp.
Tillsätt olja, salt och sirap. Rör om.
Tillsätt grahamsmjöl och bakpulver.
Häll tillsist ner vetemjölet, lite i taget och arbeta degen en stund i maskin eller rör hand.
Låt läsa övertäckt i bunken ca 30 min.
Baka ut till 12 avlånga bröd.
Snitta bröden med en vass kniv på ytan, låt jäsa 30 min och pensla med uppvispat ägg eller vatten. Strö över havregryn och grädda i ugnen ca 12 minuter på 225 grader.
Njut, ha en fin fredagkväll!