Godmorgon, uppe tidigt som vanligt och snart vankas det frukost och jobb. Tjohoo, torsdag idag vilket betyder att vi efter jobbet ska ta en sväng med båten i Vättern, det ska ju bli kanonväder. Sen ett till Tjohoo för att det är fredag i morgon;)
Igår var vår vän Anna här på besök och då bjöds det på ett riktigt gott räkris. Så enkelt att bjuda på då det kan göras klart innan gästen/gästerna kommer.
Till ca 6 personer behövs:
Vanligt långkornigt matris (jag gjorde på 5 dl torrt ris + 10 dl vatten)
1-2 dl majonnäs (jag gör alltid egen)
Ev några droppar vatten
Ca 2 dl väldigt finhackad purjolök
1 kg räkor med skal (skalade)
200g musslor utan skal (kan uteslutas men byt ut dem mot mer räkor då;)
Italiensk salladskrydda
Salt
Vitpeppar.
Serveras med Rhode Island sås:
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
2 msk chilisås
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Koka riset och låt det kallna helt.
Blanda ner majonnäs i riset, späd ev majonnäsen med lite lite vatten om du tycker att det blir för tjockt.
Blanda ner purjolök, räkor, musslor och smaka av med salladskrydda, salt och ev lite vitpeppar.
Gör Rhode Island såsen genom att röra ihop alla ingredienser.
Majonnäs:
Egen majonnäs gör du enkelt genom att lägga ner 1 ägg, 2 dl matolja, salt, 1/2 tsk dijonsenap, några droppar citronsaft i en hög mixerbunke. Sätt ner mixerstaven i botten på bunken och håll den stilla och mixa på maxfart ca 30 sekunder, rör lite på mixerstaven tills du blandat allt och vips får du en tjock och härlig majonnäs.
Smaklig måltid och ha en fantastisk dag, njut av det fina vädret vi har här i Sverige;)
Kram<3