Då var jobbdagen avklarad och vi har precis ätit en helt underbar middag med räkpasta. Så sjukt gott, lägger ut det i morgon hoppas jag. Tänkte bjuda på smarriga morotsbröd med honung och havregryn nu. Enkelt och riktigt gott.
Du behöver:
5 dl mjölk (fingervarm)
50g jäst
1/2 dl rapsolja
2-3 stora finrivna morötter (skalade)
1 tsk salt
2 stora msk honung
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
Ca 8-10 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke häll över den fingervarma mjölken (37grader).
Rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt olja, morötter, honung och salt.
Tillsätt sedan havregryn och mjöl. Rör inte ner allt vetemjöl på en gång utan känn av hur mycket som behövs, spara även mjöl till utbakningen. Var noga med att det inte blir för mycket mjöl i för då blir bröden torra.
Arbeta ihop degen i maskin eller för hand. Låt jäsa ca 30-40 minuter.
Kavla ut degen ca 2 cm tjock och stansa ut runda kakor med en rund form, ett glas, en skål eller ett lagom stort runt pepparkaksmått funkar perfekt.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter under en bakduk.
Grädda bröden i ugnen ca 12-15 minuter på 220 grader.
Njut av nygräddat bröd för det är ju fantastiskt.