Så många gånger jag testat att göra surdeg men aldrig lyckats få den bra. Men så hände nåt, jag lyckades. Jag är ingen expert på just surdegsbröd men jag kan kanske lära mig hoppas jag. Stolt som jag är över mitt första surdegsbröd så måste jag ju visa upp det.
Till ett bröd behöver du:
6 1/2 dl vatten
30g havssalt
Surdeg av råg ca 1 1/2 dl
Ca 1 kg mjöl (stod det i receptet jag använde men jag mätte aldrig)
Gör så här:
Häll vatten i en skål, rör ner saltet tillsätt surdeg och mjöl (tillsätt inte allt på en gång) och rör ihop det för hand. Låt stå i bunken och jäsa i rumstemperatur ca 1 timma. Ta fram en lagom stor rundad brödkorg eller sån korg man har när man bakar bröd. Lägg ner en kökshandduk i den. Vänd ihop brödet några gånger på ett mjölat bakbord (knåda inte) och lägg ner brödet i korgen på kökshandduken. Täck över brödet med kökshandduken som sticker ut på kanterna. Ställ korgen i en plastback med lock i kylen minst 12 timmar. Jag ställde mitt bröd i en kylväska ute på altanen men det var ju ändå 5+ grader ute så det gick bra.
Skälp upp brödet på en plåt med bakplåtspapper gör några snitt i det med en vass kniv. Sätt in i ugnen ca 50-60 minuter på 250 grader.
Låt svalna och njut av ett segt, knaprigt och gott surdegsbröd.
Övning ger färdighet så jag ska absolut träna vidare på mina bröd.
Kram