Godmorgon.
Vilken härlig morgon. Varit vaken sen 5.15 och hunnit med massor på morgonen. Vi har haft skåningar på besök så kl 6 åt vi en smarrig frukost innan de åkte vidare till Sälen. Jag ska jobba några timmar innan det är dax för oss att åka efter norr ut för lite skidåkning. Solen strålar och trots att jag är genomförkyld så känns det som att det kommer bli en toppendag.
Ha det fint så ses vi från Sälen senare:) Bjuder på smarriga gifflar nu innan det är dags att åka iväg.
Du behöver:
50g jäst
5 dl mjölk
150g smör (rumsvarmt)
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk kardemumma (malen)
13-14 dl vetemjöl
Fyllning:
Äppelmos
Socker
Kanel
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret, socker, ägg och kardemumma. Rör om. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Var försiktig så att du inte tar i för mycket mjöl. Arbeta degen i maskin ca 10 minuter. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk ca 30-40 minuter till dubbel storlek. Jästiden beror på hur varm mjölken är och hur varmt degen står. Jag försöker jäsa min deg rätt långsamt och då är det viktigt att mjölken inte är för varm och att degen inte står för varmt tex vid ugnen.Sätt ugnen på 200 grader.Dela degen i 2 delar, kavla ut till en rektangel och bred på äppelmos, strö över socker om så önskas, beror lite på hur sött äppelmoset är, mitt var osötat så jag tog lite socker. Strö sist över kanel. Rulla ihop till en rulle och dela i lite bredare bitar. Bullarna ska stå med snittytan åt sidorna om du ska göra gifflar. Ställ dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter. Ställ de stadigt så de inte ramlar. Pensla med uppvispat ägg. Sätt in bullarna i ugnen ca 8-12 minuter beroende på storlek och ugn. Håll koll på dem för alla ugnar är olika. Låt svalna och njut av nybakade äppel och kanel gifflar. Ha en fin dag.