Har ni tid över och vill göra ett riktigt gott bröd, testa det här då. Enkelt och gott men det tar lite tid.
Du behöver:
100 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk
10g jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
3-4 dl chapatimjöl (annat fullkornsmjöl/råg/graham fungerar såklart också)
Vetemjöl (tills du fått en fin deg, ca 8 dl men var försiktig så det inte blir för mycket mjöl då blir de torra)
Gör så här :
Skiva smöret med en osthyvel och låt det bli rumsvarmt. Värm mjölken så den blir rumsvarm.
Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av mjölken rör om och låt jästen smälta, tillsätt resterande mjölk, sirap, smör och salt. Tillsätt chapatimjöl och sedan vetemjöl, lite i taget. Arbeta degen i maskin ca 10-15 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 4 timmar eventuellt mer. Kavla ut degen och tryck ut runda kakor ca 2 cm tjocka. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 2-3 timmar.
Grädda dem sedan i ugnen på 225 grader ca 6-7 minuter. Låt svalna och njut av fluffiga och riktigt goda bröd.
Det blir riktigt goda bröd med lång jästid och mindre jäst. Har du ont om tid går det alltid att tillsätta mer jäst för snabbare jästid men har du tid så kör på mindre jäst. Kör du på 50g jäst brukar det räcka att jäsa bröden 2 gånger 30 minuter.
Lycka till med baket.
Ha en fin dag <3