Vilken kväll vi hade igår, det blev bad och sen en grillmiddag. Bäst att pass på med grillningen nu när vi har värme över Sverige. Middagen blev grymt god och vi testade för första gången att grilla högrev. Det tar sin lilla tid dagen innan men det blir så gott och är väldigt enkelt dagen det är dags att lägga köttbiten på grillen.
Till högreven serverades det en ruccolapotatissallad med kapris, en kantarellsås, majskolvar och champinjoner.
Du behöver:
1 kg fint marmorerad högrev
1 hel vitlök
1 lagerblad
3 kryddpepparkorn
Kryddblandningen:
1 msk chiliflakes
1 msk flingsalt
1 msk gula senapsfrön
Glaze:
1 dl soja
2 msk sirap
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk ättika
Potatissallad:
700g kokt kall färskpotatis, gärna små
1-2 nävar ruccolasallad
1/2 dl olivolja
1 msk balsamvinäger
1/2 tsk dijonsenap
1 krm svartpeppar
1/2 tsk salt
1/2 dl kapris
Blanda ihop olivolja, balsamvinäger, dijonsenap, peppar, salt och kapris i en bunke. Tillsätt kokt kall potatis och ruccola och rör om. Lägg upp i en skål.
Gör så här med högreven:
Kvällen innan kokar du köttet. Lägg högrev, en delad hel vitlök med skalet på, lagerblad och kryddpeppar i en gryta. Fyll på med vatten så att köttet täcks. Koka köttet långsamt i ca 3-4 timmar under lock. Fyll på med vatten under tiden. Köttet ska vara väldigt mört när det är klart, nästan falla isär. Ha tålamod. När köttet är mört tar du upp det och lägger det i folie. Lägg sedan köttet under press i kylen över natten. Jag använde min gjutjärnspanna som press det funka bra.
Dagen efter:
Blanda kryddorna till kryddblandningen och mortla dem. Tryck in kryddorna i köttbiten och låt köttet ligga i rumstemperatur någon timma innan det ska grillas.
Gör glazen, blanda alla ingredienser i en liten kastrull och koka upp. Låt svalna. Pensla på glazen på köttet innan och under grillningen.
Grilla sedan köttet tills du får en fin och lite krispig yta. Tänk på att köttet ska bli varmt rakt igenom så det behöver ligga på grillen en stund. Skiva sedan upp köttet och njut av en grym middag. Jag köper alltid färskt styckat kött, se till att få en bra köttbit så att det inte blir segt. Ta inte bort något fett på köttet utan använd den som den är.
Servera med någon sås, jag hade ju som sagt kantarellsås för jag hade sån tur att jag hittade några i skogen innan det var dags för middag. Sen är det ju allltid gott med lite majs och svamp. Fantastiskt gott blev det i alla fall och väl värt alla timmar på spisen.
Nu blir det snart utflykt för vår del, ha en fin dag<3