Brukar ni köpa hel kyckling? Jag älskar hel kyckling, det blir såå gott. Det är enkelt att tillaga men det tar lite tid så det är ju ingen snabbmat direkt, fast det reder sig ofta själv så det är inte så jobbigt.
Den här soppan har jag gjort tidigare och den är helt grym så testa den om du vill ha en smarrig kycklingsoppa nu när hösten sakta men säkert smyger sig på.
Du behöver:
1 hel kyckling ca 1 kg
1 morot (delad i bitar)
1 stor purjolök (hackad)
2 gula lökar (hackade)
2 lagerblad
6 svartpepparkorn
2 tsk torkad dragon
Vatten
25g smör
2-4 msk vetemjöl
1 1/2 dl vispgrädde
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Lägg i hela kycklingen i en stor gryta, tillsätt morot, hälften av den gula löken, hälften av purjolöken, lagerblad, svartpeppar, och dragon. Tillsätt vatten så att nästan hela kycklingen täcks. Låt allt koka upp, sänk värmen, lägg på ett lock och låt kycklingen sjuda ca 1 1/2 timma.
När kycklingen kokat färdigt tar du upp den och låter den svalna något. Plocka isär kycklingen och ta vara på allt kött. Dela köttet i mindre bitar.
Sila kycklingbuljongen (vattnet kycklingen kokat i) och koka en liten stund till.
Smält smöret i en stor kastrull, fräs resterande lök och purjolök tills det blivit mjukt men inte fått färg. Tillsätt mjöl och rör om, du kan börja med 2 msk och öka på efter hand beroende på hur tjock du vill ha soppan. Vispa ner kycklingbuljongen, lite i taget och vispa, koka upp under omrörning.
Sänk värmen på soppan och låt den småkoka några minuter.
Mixa soppan slät, tillsätt grädde, kyckling och smaka av med salt, vitpeppar och lite mer dragon.
Mmmm, så gott.
Ha en fin kväll, här ska det strax sovas.
Kram<3