Du behöver:
1 liter mjölk (3%)
300g strösocker
1 1/2 tsk vaniljestrakt eller en nypa vaniljpulver
1/2 tsk bikarbonat
Gör så här:
Lägg mjölk, socker och vanilj i en stor gryta. Låt koka upp under lätt omrörning tills sockret smält. Ta av grytan från värmen och vispa ner bikarbonat. Sätt tillbaka grytan på värmen. Sänk värmen till lägsta temperatur (jag har en 12 gradig skala på min spis och hade på 1an och 2an, högre i början och lägre på slutet då det lättare bränner fast).
Låt nu mjölken koka svagt ca 1- 2 timmar. Rör om var 10e minut i början och ju längre tiden går ju mer får du röra om. Mot slutet får du röra typ hela tiden för att det inte ska bränna fast.
Kolla om den är klar genom att lägga en klick smet på baksidan av en tallrik och dra igenom med en sked.
Flyter smeten inte ihop är den klar. Kolla med jämna mellanrum på slutet så den inte blir för hård. Den stelnar till lite efter också.
Lycka till, ett kul projekt om du har lite tid i köket. För det blir så sjukt gott. Jag kommer lägga ut lite recept som innehåller Dulce de leche sen också.
Kram ❤️