Dulce de leche eller karamelliserad mjölk

Älskar du som jag Dulce de leche, karamelliserad mjölk eller vad du vill kalla det? Den fantastiska kolakrämen som är gjord på mjölk och socker. I’m in heaven, den är så sjukt god. Det tar lite tid att göra den och man måste vara väldigt noga med att den inte kokar för länge på slutet för då blir den lite för hård… Ja, jag gjorde det misstaget och fick snällt koka om en till sats men då blev den bara så bra, kunde kokat någon minut till för att få den lite fastare och mörkare men jag gillar när den är lite lösare, speciellt om man vill ha den till glass. Ja konsistensen är en smaksak och det är nog bara att testa sig fram. 

Du behöver: 
1 liter mjölk (3%)
300g strösocker
1 1/2 tsk vaniljestrakt eller en nypa vaniljpulver 
1/2 tsk bikarbonat 
Gör så här: 
Lägg mjölk, socker och vanilj i en stor gryta. Låt koka upp under lätt omrörning tills sockret smält. Ta av grytan från värmen och vispa ner bikarbonat. Sätt tillbaka grytan på värmen. Sänk värmen till lägsta temperatur (jag har en 12 gradig skala på min spis och hade på 1an och 2an, högre i början och lägre på slutet då det lättare bränner fast).
Låt nu mjölken koka svagt ca 1- 2 timmar. Rör om var 10e minut i början och ju längre tiden går ju mer får du röra om. Mot slutet får du röra typ hela tiden för att det inte ska bränna fast. 
Kolla om den är klar genom att lägga en klick smet på baksidan av en tallrik och dra igenom med en sked. 

Flyter smeten inte ihop är den klar. Kolla med jämna mellanrum på slutet så den inte blir för hård. Den stelnar till lite efter också. 
Lycka till, ett kul projekt om du har lite tid i köket. För det blir så sjukt gott. Jag kommer lägga ut lite recept som innehåller Dulce de leche sen också. 
Kram ❤️

2 Comments

    • Ja du, bra fråga… Jag har köpt Dulce de leche förut och de burkarna har jag haft länge i kylen. Borde ju vara samma sak med det du kokar själv men minst en vecka i alla fall. Lägg det i en glasburk med lock så det inte blir "kylskåpssmak" på den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.