Mjölet finns nu i butik såg jag när jag handlade och jag kommer med all säkerhet köpa det nästa gång jag behöver mjöl.
Till 3 limpor behöver du:
40g jäst
5 dl ljummen mjölk
2 msk ljus sirap
1 ägg
3/4 msk salt
1/2 dl rapsolja
5 dl Rustique stenmalet siktat rågmjöl
6-7dl Rustique stenmalet siktat vårvetemjöl
1 tsk ättika
Topping:
1 uppvispat ägg
Linfrö
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt den ljumna mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, salt, ägg, olja, rågmjöl, ättika och vetemjöl, lite i taget tills du får en smidig deg som inte klibbar. Tillsätt inte för mycket mjöl bara för då blir brödet torrt.
Knåda degen några minuter.
Låt degen jäsa i bunken under bakduk ca 1 timma.
Dela sedan degen i 3 lika stora delar som du formar till limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper bredvid varandra. Bara extra gott om de jäser ihop lite men inte för tätt.
Låt bröden jäsa övertäckta ca 45 minuter. Snitta dem rätt ytligt med en riktigt vass kniv. Pensla dem med uppvispat ägg och strö på linfrö ovanpå.
Sätt ugnen på 225 grader
Grädda bröden längst ner i ugnen ca 20-30 minuter.
Låt dem svalna helt innan du skär i dem.
Ät och njut.
Kram kram❤️