Linfrölimpa

Godmorgon... Regnet smattrar här utanför och det ser ut att bli en riktig inne och fixa helg. Tänkte börja dagen med att tipsa er om ett nytt mjöl från Ramlösa kvarn som jag fått testa. Ett riktigt bagarmjöl. Gjorde fantastiskt goda linfrölimpor med två av mjölsorterna och de blev så grymt god smak på dem. Antar att det var mjölets förtjänst. Jag ska givetvis testa vidare, håller just nu på att baka sockerkringlor med en annan mjölsort. Resultatet kommer senare. 
Mjölet finns nu i butik såg jag när jag handlade och jag kommer med all säkerhet köpa det nästa gång jag behöver mjöl. 





Till 3 limpor behöver du: 
40g jäst 
5 dl ljummen mjölk 
2 msk ljus sirap 
1 ägg 
3/4 msk salt 
1/2 dl rapsolja 
5 dl Rustique stenmalet siktat rågmjöl 
6-7dl Rustique stenmalet siktat vårvetemjöl 
1 tsk ättika 

Topping: 
1 uppvispat ägg
Linfrö 

Gör så här: 
Smula jästen i en bunke och tillsätt den ljumna mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, salt, ägg, olja, rågmjöl, ättika och vetemjöl, lite i taget tills du får en smidig deg som inte klibbar. Tillsätt inte för mycket mjöl bara för då blir brödet torrt. 
Knåda degen några minuter. 
Låt degen jäsa i bunken under bakduk ca 1 timma. 
Dela sedan degen i 3 lika stora delar som du formar till limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper bredvid varandra. Bara extra gott om de jäser ihop lite men inte för tätt. 
Låt bröden jäsa övertäckta ca 45 minuter. Snitta dem rätt ytligt med en riktigt vass kniv. Pensla dem med uppvispat ägg och strö på linfrö ovanpå.   
Sätt ugnen på 225 grader
Grädda bröden längst ner i ugnen ca 20-30 minuter. 
Låt dem svalna helt innan du skär i dem. 
Ät och njut. 

Kram kram❤️



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.