Nattjäst bröd, hur smidigt och gott är det inte?! Jag älskar nattjäst och jäser det oftast i rumstemperatur vilket jag tycker är bra för det blir så segt och gott. Sen tar det ingen plats i kylen som allt som oftast är fullproppad här hemma.
Det här brödet jar jag gjort massvis med gånger och det går att variera i det oändliga. Idag gjorde jag tre limpor, en följde med till F’s jobb en till mitt jobb och en in i frysen.
Till 3 limpor behövs:
8-10g färsk jäst
6 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 rivna conference päron
1 dl krossade linfrön
Ca 12-14 dl vetemjöl
Topping:
Linfrö eller havregryn
Gör så här:
Blanda ut jästen i vattnet.
Tillsätt sedan övriga ingredienser och knåda till en deg. Ta lite vetemjöl i taget tills du får en deg som du kan ta i utan att den klibbar. Ta inte i för mycket mjöl bara.
Dela degen i 3 lika stora bitar, ett tips är att väga dem.
Gör 3 avlånga limpor och lägg dem i varsin avlång brödform med bakplåtspapper i som täcker både botten och kanterna. Mina rymmer ca 1.2 liter och är från IKEA ( lagom storlek tycker jag). Strö över lite mjöl på toppen och täck bröden med plastfolie eller bakplåtspapper närmast bröden och en handduk över. Låt stå i rumstemperatur över natten. På morgonen toppar du med frön eventuellt kan du spreja/pensla på lite vatten för att få fröna att fästa. Pensla försiktigt bra så att du inte trycker ner bröden. Sätt in bröden i ugnen ca 22-25 minuter på 225 grader. Bröden ska låta ihåligt när du knackar på dem och de ska få en fin färg.
Låt svalna innan du skär i dem, sen har du härligt sega, håliga bröd som är riktigt goda med smör och ost.
Kram kram ❤️
Anonym
Hej Victoria!
Jag ÄLSKAR dina recept och din blogg;)… Detta brödet ser ju supersmarrigt ut. MEN det ser ut att va väldigt lite jäst. Stämmer det??? Kram Mickan