I morse fick jag för mig att baka tunnbröd, jag har bakat tunnbröd flera gånger tidigare men inte riktigt lyckats. Nu lyckades jag, tjohoo... Det är lite svårt innan man vet hur länge de ska vara i ugnen tycker jag men denna gång fick jag ut dem i tid. De ska inte få färg utan bara vara inne ca 2-3 minuter. De ska ju inte vara degiga men blir hårda om de får vara inne för länge.
Till 12 stora tunnbröd behövs:
50g jäst
150g smör
4 dl mjölk (3%)
4 dl vatten
2 tsk hjorthornssalt
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
150g ljus sirap
500g rågsikt
Ca 500g vetemjöl
1 tsk brödkryddor (jag hade anis, fänkål och kummin som jag mortlade fint)
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, blanda ner mjölk och vatten, låt blandningen bli 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll över smörblandningen.
Rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, hjorthornssalt, socker, sirap och brödkryddor. Tillsätt sedan rågsiktsmjöl och vetemjöl. Degen ska inte vara kladdig men det ska vara en lös och fin deg som går att ta i. Eventuellt får du tillsätta lite mer mjöl än det som står. Använd sedan rätt mycket mjöl till utbaket.
Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt. Dela degen i 12 lika stora delar. Kavla sedan ut varje degbit till en rund eller rektangulär kaka. Du ska kavla den väldigt tunt ca 2 mm så använd mycket mjöl som sagt. Och använd en kruskavel på slutet.
Lägg försiktigt upp den tunnkavlade degen (en kaka i taget) på den heta plåten och sätt in i ugnen ca 2-3 minuter. I orginalreceptet står det 3-4 minuter men då blev mina kakor helt hårda. Som sagt prova dig fram hur din ugn funkar. Jag kavlade ut ett nytt bröd medan det andra var i ugnen.
Lägg sedan bröden på varandra mellan 2 bakdukar och låt dem svalna. Vik sedan ihop bröden och förvara i påsar. Går utmärkt att frysa.
Jag älskar verkligen tunnbröd och är så glad att jag äntligen fick till det. Så sjukt gott med tunnbröd, smör, skivat ägg och kaviar.
Ha en fin lördag, kram❤️