Till ca 8 portioner behövs:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
200g philadelphiaost
3 dl vispgrädde
4 digestivekex
Blåbärssylt
Blåbärssås:
2 dl blåbär (frysta går bra)
1 msk strösocker
1 msk citronsaft
Gör så här:
Separera äggulorna och äggvitorna och lägg dem i varsin bunke.
Vispa ihop äggulorna med strösocker och vaniljpulver tills det blivit fluffigt.
Rör ner philadelphiaosten i ägguleblandningen för hand eller på lägsta hastigheten på elvispen.
Vispa grädden rätt så tjockt och rör ner den försiktigt i blandningen.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, bunken och visparna måste vara helt rena för att äggvitan ska tjockna. Det ska gå att vända upp och ned på bunken och äggvitan ska sitta kvar.
Rör ner äggviteskummet mycket försiktigt i den andra bunken.
Krossa digestivekexen fint och strö hälften av dem i botten av en rund springform, jag använde en form som är ca 20-22 cm. Jag gillar höga kakor och väljer därför en mindre form, vill du ha en tunnare kaka ta en större form. En smaksak helt enkelt. Häll hälften av smeten i formen. Ringla sedan över blåbärssylt och häll på resterande smet, avsluta med lite mer blåbärssylt och strö över resterande krossade digestivekexen.
Sätt in i frysen tills den stelnat helt minst 5-6 timmar. Låt stå framme ca 5-10 minuter innan den serveras och kan tas loss från formen. Servera med blåbärssås.
Blåbärssås:
Koka upp blåbär och strösocker i en kastrull. Tillsätt citronsaft och pressa genom en finmaskig sil.
Vill du ha lite tjockare sås så red av den med lite potatismjöl blandat i lie vatten. Ytterst lite behövs.
Så gott så.
Kram kram ses i morgon❤️