Då var det fredag, tjohoo! Inget speciellt planerat för helgen så jag tar den som den kommer. Dagen till ära tänkte bjuda på en enkel och fantastiskt god chokladtårta med fransk smörkräm.
Chokladbotten:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Vispa ihop socker och ägg poröst med en elvisp.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan försiktigt ner dem i äggsmeten tills allt blandats väl.
Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut smeten.
Sätt in i ugnen ca 5 minuter på 225 grader.
Ta ut kakan ur ugnen och skälp upp den på ett annat bakplåtspapper som du har strösocker på. Låt svalna helt.
Fransk smörkräm:
150g strösocker
50g vatten
1 nypa vaniljpulver
25 g äggula
300g rumsvarmt smör
Gör så här:
Koka socker, vatten och vaniljpulver till en sockerlag som är 117 grader. Rör inte i den för mycket det misstaget gjorde jag.
När sockerlagen nått en temperatur på 110 grader så kan du börja vispa äggulan fluffig i en liten skål. Lägg sedan över äggulan i en större bunke, använd gärna en köksassistent
Häll den varma sockerlagen i en tunn stråle över äggulan och vispa samtidigt oavbrutet på rätt låg hastighet.
Höj sedan hastigheten och vispa oavbrutet tills blandningen kallnat. Tillsätt sedan det rumsvarma smöret under vispning, först lite i taget sedan lite mer tills allt är slut då är smörkrämen klar. Du får en härligt tjock och krämig smörkräm.
Tårtan:
Bred på smörkrämen på den kalla chokladbotten. Skär sedan lagom tjocka längder och rulla ihop. Fyll sedan på med mer längder tills du får en tårta.
Dekorera sedan tårtan med grädde och jordgubbarna. Jag gjorde även en liten chokladglasyr jag toppade med. Ställ in i kylen men ta fram den lite innan så smörkrämen mjuknar lite. Godast då!
Kram och lycka till❤️