Tänkte jag skulle tipsa om en grymt god och enkel middag nämligen marinerad fläskytterfilé med krämiga rotfrukter. Riktigt gott blev det och enkelt är det också.
Du behöver:
1 fläskytterfilé
Marinad:
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 msk soja
1 msk honung
1 stor klyfta riven vitlök
Krämiga rotfrukter:
500g rödbetor
300g potatis
300g morötter
Olivolja
Salt
Peppar
1 tsk honung
1 klyfta riven vitlök
2 cm riven ingefära
Salta rostade solroskärnor
Grekisk/turkisk yoghurt
Fetaost
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg i köttet. Låt det gärna marinera över natten men annars minst 15 minuter.
Skala rotfrukterna, potatisen hade jag kvar skalet på. Lägg dem i en ugnsform. Blanda ner olja, honung, salt, peppar, vitlök och ingefära. Vänd runt det ordentligt med händerna så allt blandas väl.
Sätt in rotfrukterna i ugnen på 175 grader tills de mjuknat. Det tar lite olika tid beroende på hur stora bitarna är men räkna med minst 30-40 minuter.
Ta ut rotfrukterna och klicka över lite yoghurt, ca 1 dl till denna sats men ta lite som du känner. Smula över fetaost efter smak och strö över solroskärnorna. Sätt in i ugnen igen ca 5-7 minuter.
Stek köttet i en stekpanna så det får lite färg, lägg över i en ugnsform och sätt in i ugnen tillsammans med rotfrukterna. Du kan sätta det på en plåt under rotfrukterna om det inte får plats. Köttet ska nå en temperatur på 65-68 grader. Låt köttet dra en stund och skiva sedan upp det.
Jag gjorde även en extra sås med cream fraiche, riven vitlök, salt, peppar och fransk salladskrydda, det är inte nödvändigt men väldigt gott speciellt om man gillar sås som jag gör.
Smaklig måltid och ha en fin dag❤️