Blåbärspaj med vaniljvisp

Som jag älskar sommaren, startade dagen med en frukost och efter det en riktigt härlig springrunda. Nu sitter jag och tar igen mig på altanen för snart blir det lite jobb. 

Igår kväll blev det blåbärspaj här hemma. Vi har besök från Skåne och han önskade blåbärspaj... Tänkte först ingen dessert då jag försöker vänja mig av med sockret efter USA resan men han propsa på en paj och så fick det bli. God var den i alla fall. Det är den här sortens paj jag faktiskt föredrar. Smulpaj tycker jag är bäst. Ofta blandar jag ihop ingredienserna lite på måfå men här är ett ungefärligt recept. Tillsätt mer mjöl om den blir för kletig och mer smör om den blir för torr. Mindre socker om du vill ha den mindre söt, ja du fattar. Gör som du vill men använd dessa ingredienser så blir det toppen och smaka alltid av degen innan;)


Smuldeg:
150 g smör (rumsvarmt)
3 dl vetemjöl
Ca 1- 1 1/2 dl strösocker

Fyllning:
5dl färska blåbär 
Strösocker till topping 

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till smuldegen i en bunke. Jag kör min i en kitchen aid så går det snabbt och smidigt. 

Lägg ca 2/3 av smuldegen i en pajform, bred ut blåbären över och täck med resterande smuldeg. Toppa eventuellt med lite strösocker. 
Sätt in i ugnen ca 20 minuter på 225 grader. 
Servera pajen ljummen med vaniljvisp.

Snabb vaniljvisp:
3 äggulor
3 msk strösocker
3 dl vispgrädde (hårt vispad)
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Vispa äggulor och strösocker fluffigt i en bunke. 
Tillsätt den visade grädden och vaniljsockret. 
Rör om så att allt blandas. 
Serveras till pajen.

Så sjukt gott, prefekt som efterrätt eller fika. Snabbt och enkelt och missa inte vaniljvispen, lyfter verkligen pajen.

Kram kram nu är det bäst jag rappar på om jag ska hinna allt jag ska hinna med. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.