Men vart tar helgerna egentligen vägen. De går så fort så man knappast hinner reagera. Igår var vi ju som ni vet på kalas och jag bakade lite bröd dit, bland annat blev det focaccia som är ett riktigt gott italienskt matbröd. Det är enkelt att göra och går att variera med massa olika toppingar. Denna gång använde jag soltorkade tomater och färsk oregano, en riktig hit och alla verkade gilla det som tur var.
Till 1 bröd behövs:
25 g jäst
2 1/2 dl vatten (37grader)
6-7 dl vetemjöl (ca 400g)
1/2 tsk salt
1/2 dl olivolja
Topping:
Flingsalt
Färsk oregano
Soltorkade tomater
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt och mjöl. Lite mjöl i taget tills du får en smidig deg som inte klibbar. Ta inte i för mycket mjöl bara.
Låt degen jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Smörj en ugnsform ca 30 * 20 cm med hälften av olivoljan. Tryck ut degen i formen med oljiga händer.
Gör hål i degen med fingertopparna och tryck ner hackade soltorkade tomater och oregano. Sätt ugnen på 225 grader och låt brödet jäsa ca 30 minuter under bakduk. Ringla över resterande mängd olivolja och strö över flingsalt. Grädda brödet ca 25-30 minuter.
Ta ut brödet och låt det svalna. Skär i bitar vid servering.
Kram ❤️