Hallonrisgryn
Happy friday, eller vad säger ni? Det ska bli fantastiskt skönt men lite helg och ledigt nu. Jag ska njuta delux tänkte jag:) Idag tänkte jag bjuda er på lite Hallonrisgryn, för visst är det gott med hemmagjord risgrynsgröt… Jag älskar det och dagen efter är det perfekt att servera den kall med lite hemmagjord hallon och chiasylt. Sååååå otroligt gott. Så vad ska du göra i helgen? Risgrynsgröt kanske;) Jag brukar göra en stor sats på 6 portioner, äter den som vanlig risgrynsgröt när den är nylagad och kall med tex denna hallonsylt dagen efter, som en liten efterrätt eller kanske till frukost.
Hallonrisgryn
Till 6 portioner behövs:
2 1/2 dl grötris
5 dl vatten
1 tsk salt
6-8 dl standardmjölk
1-2 kanelstänger
1-2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk smör
Gör så här:
Blanda ris, vatten och salt i en gryta som tål ugn (en gryta utan plastdetaljer).
Låt koka upp och koka på svag värme under lock i ca 10 minuter tills vattnet kokat in och riset mjuknat.
Ta av grytan från spisen och blanda ner mjölk och kanelstänger, jag brukar börja med ca 6 dl och sedan tillsätta lite mer efter hand. Rör om och sätt in grytan med lock i ugnen på 125 grader ca 1-2 timmar, tills du har fått en gröt som är lagom tjock med mjuka risgryn. Rör i gröten några gånger när den är i ugnen. Om gröten blir för tjock så späder du den med lite mjölk eller lite grädde, jag använde en skvätt grädde i gröten för att få den där lilla extra goda smaken.
Vill du koka den på spisen går det såklart också bra, gör lika som ovan men ställ den på spisen istället för ugnen. Tänk bara på att ha den på lägsta värme och rör ibland så den inte bränner fast.
Smaka sedan av den färdiga gröten med socker, vaniljsocker och en klick smör. Sockret kan ökas och minskas beroende på hur söt du vill ha den.
Hallonchiasylt:
2 dl frysta hallon
2 msk honung
2 msk chiafrön
Gör så här:
Koka upp hallon i en kastrull. smaka av med honung och tillsätt chiafrön. Rör om så allt blandas väl, låt stå en stund och rör igen. Häll upp på burk och låt svalna.
Servera sedan kalla risgryn tillsammans med hallonchiasylten… Såååå gott och enkelt.
Jag köper alltid Kung Markattas risgryn, bästa ever, blir så goda och ingen hård kärna kvar i mitten som det kan bli på vissa risgryn.
Ha nu en underbar dag.
Kram