Chokladkaka toppad med dulce de leche marängsmörkräm
Får jag bjuda på en liten chokladkaka med marängsmörkräm smaksatt med dulce de leche? Sååå gott och perfeka fikat. Alltså en dröm, jag fullkomligt älskar marängsmörkräm och choklad och dulce de leche såklart. I denna kaka använde jag mig av min underbart goda hemmagjorda dulce de leche, recept HÄR. Men det funkar med den köpta också såklart.
Chokladkaka toppad med dulce de leche marängsmörkräm
Chokladkaka:
100g smör
1/2 dl kakao
2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Gör så här:
Smält smöret, blanda ner socker, kakao, ägg, mjölk och salt. Blanda sedan ihop vetemjöl och bakpulver och sikta ner i blandningen. Rör om noga till en jämn smet.
Häll upp smeten i en rund springform som är ca 26 cm. Lägg ett bakplåtspapper i botten på formen och bröa kanterna. Häll i smeten och sätt in i ugnen ca 30-35 minuter på 175 grader. Kakan ska vara torr när du känner med en sticka men inte mer än så. Alla ugnar är olika så håll koll på kakan, använder du en mindre form får du kanske öka på tiden lite.
Låt kakan svalna, vill du kan du göra lite hål i kanan och fylla med dulce de leche.
Dulce de leche marängsmörkräm
3 äggvitor
250g strösocker
350g rumsvarmt äkta smör
1/2 -1 dl dulce de leche
Gör så här:
Koka upp äggvitorna och strösockret i en bunke över ett vattenbad. Rör runt i äggsmeten hela tiden med en visp. Värm äggblandningen tills den blivit ca 65 grader och sockerkristallerna smält helt. Häll ner blandningen i en rostfri bunke (jag använder min Kitchen aid) och vispa med en elvisp ca 15 minuter tills marängen svalnat helt och blivit fluffig. Tillsätt sedan små bitar av smöret under konstant vispning på rätt låg hastighet, lite smör i taget och det är viktigt att smöret är riktigt mjukt och rumsvarmt. Jag brukar ha mitt smör framme flera timmar innan. Har du inte lika lång tid på dig så dela upp smöret i bitar, då blir det snabbare mjukt.
Vispa tills du tillsatt allt smör och får en fin och fluffig konsistens. Tillsätt sedan dulce de leche. Den ska vara riktigt mjuk annars kan du vispa ut den med lite marängsmet innan.
Lite tips på vägen:
*Använd alltid en helt ren och fettfri bunke när du vispar marängsmet.
* Ingen äggula alls får komma med i äggvitan.
* Låt smöret bli rumsvarmt i rumstemperatur, micra inte för det ska inte vara för löst.
* Om smörkrämen skulle skära sig så ta ca 1 msk smörkräm och värm i micron eller i en kastrull så den blir ljummen och går att röra slätt. Tillsätt det sedan i smörkrämen och fortsätt vispa, funkar det inte första gången så gör om det igen.
Spritsa ut marängsmörkrämen på den svala kakan och dekorera med lite strössel kanske. Servera på direkten eller förvara i kyl över natten. Marängsmörkrämen stelnar till och blir hård och är därför enkel att frakta med sig. Låt den stå flera timmar innan servering så smörkrämen mjuknar.
Ha en fin dag, kram kram