Glutenfria saffransbullar med krämig vaniljfyllning
Alltså saffransbullar, hur magiskt gott är inte det? Jag har fått sååå mycket frågor från er följare om jag kan baka glutenfria saffransbullar… Jag bakar ju aldrig glutenfritt och kan inte säga att jag kan så mycket om just glutenfria bakverk men de här bullarna tycker jag att jag lyckades så bra med. Blev så glad över det! Jag var först skeptisk, har hört så mycket om torra glutenfria bullar så jag trodde verkligen inte jag skulle få de bra. Men de blev så goda, hoppas ni också kommer gilla dem, för ska man äta fikabröd så ska det vara GOTT! Eller hur? Saftiga, mjuka och så goda saffransbullar som dessutom är glutenfria. Testa du också!
Glutenfria saffransbullar med krämig vaniljfyllning 12-15 st
25g färsk jäst
80g smör
2 1/2 dl mjölk
1 paket saffran 0.5g
2 msk fiberhusk
1/4 tsk salt
3/4 dl strösocker
1 ägg
4 dl semper mjölmix (white flour mix)
Fyllning:
60g smör
60g philadelphiaost naturell
1/2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1/2 msk mjölmix
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken, blandningen får bli max 37 grader. Blanda sedan ner saffran och rör om. Tillsätt fiberhusk, rör om och låt allt svälla ca 10 minuter. Tillsätt salt, socker, ägg, rör om och tillsätt till sist mjölmix. Har hört att det ska vara skillnad på olika glutenfria mjöl därför skrev jag med vad jag använt. Degen blir fastare efter jäsning så ta inte i för mycket mjöl. Mycket mjöl gör bullarna torra så ta hellre i lite mer vid utbaket, det gäller alla bullar. Låt degen jäsa ca 30-40 minuter.
Vispa ihop alla ingredienserna till fyllningen med en elvisp så fyllningen blir krämig.
Kavla ut degen till en rektangel, bred på fyllningen, vik ihop långsidorna och skär ut byxben som du tvinnar och snurrar (se bild). Den glutenfria degen måste man vara väldigt försiktig med då den lätt går sönder så snurra bullen på bakbordet med lätta händer. Lägg upp bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter.
Sen är det bara att bestämma hur bullarna ska toppas. Antingen penslar du dem med ägg och strör på pärlsocker eller så sätter du in dem som de är och penslar med smält smör och doppar i strösocker när de kommit ut ur ugnen och svalnat. Jag gillar båda men strösocker är nog kanske snäppet godare. Vill du frysa in bullarna så gör det innan du smörar och doppar dem i strösocker. De med pärlsocker är enklare att förvara, strösockret är bra om man tar på innan servering. Sätt in bullarna i ugnen på 225 grader i ca 8-10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna och njut av nybakade bullar.
Muuums så gott!!
Kram
Linda Aldrén Spindler
Hej! Tänkte bara på en sak när jag själv gjorde receptet 🙂 om man inte är så van att baka så, kanske man inte förstår att man ska röra ut smör/mjölkblandningen med jästen i bunken.