Stekt dillax med rostad broccolipotatis
Vilken dag vi hade igår, strålande sol, +25 grader och ledig torsdag. Kan det bli bättre? Dagen spenderades på sjön med sol och kalla bad. Så härligt. Idag är det ännu en ledig dag och nu ska förrådet rensas och det blir besök på tippen. Kanske inte lika roligt men välbehövligt:)
Idag vill jag tipsa er om en riktigt god och enkel lunch eller middag nämligen Stekt dillax med rostad broccolipotatis och aioli. Så häng med.
Stekt dillax med rostad broccolipotatis 4 portioner
Dillax:
600-700g färsk laxfilé
Smör
Salt
Svartpeppar
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 klyftor vitlök
2 -3 msk finhackad dill
Rostad broccolipotatis:
1 kg potatis
Rapsolja
Salt
Svartpeppar
500g broccoli
Aioli:
1 helt ägg
1 1/2-2 dl rapsolja
Ca 1 klyfta vitlök
Salt
Stekt dillax med rostad broccolipotatis:
Tärna potatisen i små bitar. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med salt och nymald svartpeppar. Blanda ihop allt med händerna och sprid ut på plåten. Sätt in i ugnen ca 20-25 minuter på 225 grader. När det återstår ca 15 minuter på potatisen lägger du till broccolibuketterna. Dela broccolin i buketter och lägg på plåten, tillsätt lite mer olja, salt och peppar och rör om. Fördela ut på plåten. Sätt in igen tills allt är klart.
Laxen:
Efter att du lagt in broccolin i ugnen så börja med laxen. Blanda ihop vatten, fint smulad buljong, riven vitlök och hackad till i en skål, ställ åt sidan. Dela laxen i 4 portionsbitar, behåll skinnet, krydda med salt och peppar. Stek laxen i en stekpanna med smör med skinnsidan neråt ca 4 minuter på medelvärme. Tillsätt lite mer smör och vänd laxen, stek någon minut tills den fått fin färg på ovansidan. Tillsätt sedan buljongblandningen som du gjort och låt koka i den tills laxen är genomstekt ca 3-4 minuter.
Aioli: Ta fram en smal och hög mixerbunke. Knäck i ägget, tillsätt *olja, *vitlök (pressad eller riven). Sätt i en stavmixer i bunkens botten och mixa ca 15 sekunder och håll mixerstaven stilla. Vicka sedan lite lätt på den så att allt blandas till en tjock och krämig aioli. Smaka av med salt.
*Ta i lite vitlök i början om du är osäker på hur mycket vitlök du vill ha i, du kan tillsätta mer efter hand.
*Oljan och ägget ska ha samma temperatur, jag kör kylskåpskallt. Mängden olja beror på storleken på ägget. Tillsätt mer olja om du vill ha tjockare aioli. Någon enstaka gång ibland tjocknar inte aiolin alls, det kan hända och jag vet inte varför. Men då är det bara att börja om på nytt om du skulle ha oturen att det blir så.
Servera laxen tillsammans med rostad broccolipotatis och aioli. Såååå gott! och väldigt enkelt.
Smaklig måltid och hoppas du får en riktigt fin dag.
Kram Kram
Följ mig på Instagram Victorias_provkok eller Facebook HÄR