Bake-off kanelbullar

Bake-off kanelbullar

Bake-off kanelbullar

Alltså att jag inte gjort Bake-off kanelbullar tidigare, så himla gott och enkelt att göra…Och så smidigt att bara kunna plocka fram det antal bullar man önskar för stunden och grädda. Världsbästa bullarna och jag gjorde de lite extra stora och de blev väldigt fina och höll formen bra:) Jag rullade degen och skar sedan med en tråd (sytråd) För in tråden under bullrullen och dra ihop som att du ska knyta en knut men inte gör det, förstår du min beskrivning? 😉 Degen trycks inte ihop och du behåller formen på bullarna.

En liten förklaring med vad jag menar med Bake-off, du gör helt enkelt klart bullarna precis som att du skulle baka de på direkten, men istället för att stoppa de i ugnen så lägger du in de på en plåt i frysen så de får styckfrysa. Sen kan du bara ta ut de ur frysen när du blir sugen på nybakat. Plocka ut en bulle om du känner för det och vill fika själv eller ta fram fler. Helt galet bra om man får oväntat besök eller bara vill ha lite nybakade bullar, så mycket godare än att plocka fram frysta bullar som man tinar.

TESTA!!

Bake-off kanelbullar

Bake-off kanelbullar 16 stora bullar


100g smör
5 dl mjölk
1 stort ägg
50g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
1-2 tsk nymalen kardemumma
Ca 14 dl (840g) vetemjöl special tills degen släpper från kanterna

Fyllning: 
180g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk kanel (eller lite mer om du önskar:)
1 msk vetemjöl (För att få fyllningen att stanna kvar i bullarna bättre)

Topping, innan de ska in i ugnen:
Uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här: 
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken.
Blanda ihop jästen med smör/mjölken, mjölken ska inte vara varmare än 37 grader, ju kallare mjölk ju längre jästid.
Tillsätt sedan ägg, socker, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet men ta inte i för mycket så bullarna blir mjölstinna. Du ska få en deg du kan röra vid med mjölade fingrar men vi vill inte det ska bli för mycket mjöl i degen. Jag brukar tillsätta en större mängd mjöl först, kanske 6-7 dl sedan någon dl i taget under knådning. Degen ska vara mjuk och smidig den ska inte bli hård. Degen sätter sig även lite efter första jäsningen.
Kör sedan degen i maskin ca 10 minuter eller för hand funkar lika bra och du får muskler på köpet.
Låt jäsa till dubbel storlek i bunken ca 30-40 minuter, täck över med en bakduk.

Vispa sedan ihop allt till fyllningen med en elvisp och kavla ut degen till en stor rektangel.
Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär bullar, jag gjorde stora bullar och fick ut 16 stycken men du kan såklart göra mindre bullar. Lägg bullarna på en plåt eller 2 (som får plats i frysen, du kan ta en bricka också) med bakplåtspapper och låt jäsa igen ca 20-30 minuter. Sätt sedan in plåten i frysen och låt de frysa tills de stelnat helt, då kan du lägga över bullarna i påsar. Sedan är det bara att plocka upp så många bullar du önskar, låta de tina på en plåt i rumstemperatur ca 1 timma tinade mina, kanske något mer då de var stora.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker, grädda sedan som vanligt, 225 grader, över och undervärme. Mina bullar tog ca 11 minuter men gör du mindre bullar får du minska på tiden. Låt de stå mitt i ugnen.

Ta ut bullarna och låt de svalna, njut sedan av nybakat!!! Underbart gott.

Bullarna håller i frysen minst 1 månad:) Om du kan ha de så länge utan att de tar slut:):)

Bake-off kanelbullar
Bake-off kanelbullar
Bake-off kanelbullar
Bake-off kanelbullar
Bake-off kanelbullar

Jag tog med mina bullar ut på sjön en solig dag och njöt av de tillsammans med hemmagjord flädersaft.

Bake-off kanelbullar

Ha nu en superfin dag och testa, du kommer älska dessa!

Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.