Äggakaka med bacon
Äggakaka är en favorit hos mig. Känns som att jag säger det om mycket men jag gillar verkligen massa olika sorters mat, haha 🙂
Äggakaka brukar jag passa på att äta när vi är i Skåne men det är ju väldigt enkelt att göra hemma också! Det enda som kan vara lite knivigt är att vända den i stekpannan men det är nog en vanesak.
Så såååå himla gott i alla fall och den blir så härlig i konsistensen!
Äggakaka är gott att servera med bacon men även med fläsk eller så kör du den bara som den är med lingonsylt till.
Lingonen rörde jag ihop tillsammans med lite socker i en kastrull. Jag använde frysta lingon.
Testa!! Jag körde denna som brunch idag men funkar till lunch och middag såklart också.
1 äggakaka, 3 portioner
6 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
4 1/2 dl mjölk
3 krm salt
3 tsk strösocker
Smör att steka i
Bacon
Gräslök
Lingonsylt
Gör så här:
Blanda först ihop ägg och mjöl, vispa tills alla klumpar försvunnit.
Tillsätt mjölk, salt och socker och vispa.
Värm upp en normalstor stekpanna med smör, använd en med lite högre kanter. Värm upp på hög värme men sänk så fort smeten är i till hälften eller mindre.
När den stekt en liten stund så ta upp botten med hjälp av en stekspade så att botten inte bränns. På det sättet får du ner smeten i botten. Sätt liksom ner stekspaden i botten och lyft på det som är längst ner. Gör så några gången under stekningen. Håll koll så den inte bränns.
När äggakaka stannat på ovansidan så lägg över en stor tallrik och vänd upp äggakakan på. Tillsätt mer smör i stekpannan och lägg ner äggakakan med den ogräddade sidan nedåt. Stek någon minut till.
servera med lingonsylt och bacon eller fläsk.