Nattjäst Hälla-ut-bröd med morot
Det kan typ inte finnas nåt smidigare bröd att baka än mina Nattjäst Hälla-ut-bröd, har du inte testat så gör det. Du rör helt enkelt ihop degen på kvällen, det räcker att blanda för hand för den behöver inte knådas bara röras ihop. Sen låter du den stå i bunken över natten och på morgonen häller du ut den på en plåt och in i ugnen. Du behöver alltså inte ens ta i degen, minimalt med disk och inget nermjölat och degigt bakbord. Och sen blir det sjukt GOTT!!! Detta bröd håller sig saftigt flera dagar och jag som annars alltid fryser in bröd för att jag vill ha det så färskt som möjligt. Du kan såklart frysa det om du vill om du ska spara det lite längre.
Nattjäst Hälla-ut-bröd med morot
6 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
2 tsk salt
1/2 dl naturell rapsolja
1 msk honung
1 dl havregryn
120g skalad finriven morot
520 g vetemjöl
Sesamfrön till topping
Gör så här:
Smula jästen i en stor bunke och ja det ska bara vara 6 gram då den jäser i rumstemperatur över natten. Häll i kallt vatten och rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt salt, olja (jag använder vanlig naturell rapsolja, sån i en plastflaska), honung, havregryn och riven morot. Rör om och tillsätt sedan mjöl. Degen kommer bli lite kletig men ska ändå bli som en deg, blir den alldeles för lös tillsätt lite mer mjöl men inte för mycket, mjölmängden kan variera lite beroende på mjöl. Låt degen jäsa övertäckt av plastfolie över natten i rumstemperatur ca 8-10 timmar. Bunken behöver vara stor så degen inte jäser över.
På morgonen så sätter du ungen på 250 grader, vanlig över och under värme. Häll ut den på en plåt med bakplåtspapper. Hjälp till att få ut degen med en sked eller liknande i kanterna. Strö över lite sesamfrön och låt vila en stund medan ugnen blir varm. Sätt sedan in i mitten av ugnen ca 18-20 minuter. Vill du kan du sätta in en liten skål med vatten i botten av ugnen, det ger krispigare yta. Brödet ska få fin färg och låta lite ihåligt när du knackar på det. Låt brödet svalna innan du skär i det
Happy Friday, KRAM
Nattjäst frukostbröd – hälla-ut-bröd | Made By Rebecka
[…] från @victoriasprovkök in och kika på hennes sida för fler […]