Här kommer receptet på semlor, ni har fått det förut men någon kanske missat det…. Riktigt bra recept och använder ni manitoba cream istället för vetemjöl får ni riktigt fluffiga bullar!!! ( finnas i välsorterade mataffärer vid de andra mjölsorterna).
Till ca 16 st behövs:
50 gram jäst (söta degar)
100 gram smör
½ tsk malen kardemumma
3 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
½ tsk salt
Ca. 1 liter manitoba cream ( eller vetemjöl)
Smält smöret i en kastrull tillsätt mjölk och kardemumma. Smula jästen i en bunke o tillsätt den fingervarma mjölkblandningen. Rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen minst 10 min ( gärna med maskin). Pudra över mjöl och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Stjälp upp degen på Bakbord o dela degen i ca 16 bitar o forma degen mellan kupade händer så du får en slät bulle. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk ca 15 min. Grädda i 220 grader ca 9-12 min, beroende på storlek och ugn. Låt svalna innan du skär av locket och fyller semlorna.
Mmm så jättegott!!
Blanda gärna mandelmassan med lite grädde ( ovsipad) o lite urgröpt bröd från semlan!!! Mmm
Ett riktigt bra tips jag fick idag var att väga varje degklutt så att bullarna blir lika stora. Mina bullar vägde ca 85 g vardera och då får man jämnstora bullar som gräddas lika fort… Jättesmart tyckte jag som alltid står och måttar med ögonen för att få lika stora degkluttar;)