Godmorgon!!!
Äntligen har solen återvänt till Örebro och säkert till hela Sverige;) jag hoppas att det håller i sig till helgen och sen att det blir varmt och soligt till påsk… Över påsk åker vi nämligen till skånska riviäran;) eller ja jag hoppas så innerligt att vi i alla fall kan sitta vid havet och äta glass och räkmacka;) Mmm så gott det är… Och Skanör/ Falsterbo är ju helt underbart när det är fint väder!!
Här kommer ett recept på supergoda bullar som är fyllda med äppelmos…
Grunddeg ca 15 bullar:
2 dl gräddmjölk
25 g jäst
75 g smör
3 msk socker
1 ägg
Ca 8 dl vetemjöl
Värm mjölken till 37 grader.
Smula jästen i en degbunke och häll över lite av mjölken, rör tills den lösts upp. Tillsätt resterande mjölk.
Rör smör och socker smidigt i en annan bunke. Tillsätt ägg och mjölk och jäst blandningen.
Tillsätt mjöl, lite i taget och arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk ca 30-40 minuter till dubbel storlek.
Fyllning:
2 dl Äppelmos ( recept nedan)
1 tsk kanel
Pensling och garnering:
1 ägg
Pärlsocker
Kavla ut degen till ca 1/2 cm tjock platta och tryck ut runda kakor med ett mått ca 9 cm i diameter.
Klicka på fyllningen och nyp ihop bullarna till små knyten, lägg dem med skarven nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa väl ca 30-40 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över Pärlsocker. Grädda i ugnen ca 10 minuter på 225 grader(varmluftsugn) eller 250 grader.
Fyll med äppelmos:
Gör till små knyten:
Jag brukar göra eget äppelmos:
Skala och kärna ur några äpplen och dela i mindre bitar.
Koka äppelbitarna mjuka i vatten.
Pressa äpplena och blanda ner socker ev lite spad från äpplena och lite potatismjöl som är utrört i vatten.
Mumsigt värre och väldigt simpelt;)
Ha nu en riktigt fin dag i detta härliga vårväder, själv börjar jag pigga på mig lite så det är så skönt…
VårKramar
M A T B L O G G E N
Äppelfyllda bullar låter verkligen gott! 🙂
/ Jenny
victoriasprovkök
Mmm det är det;)
karin
mums!