Äntligen är den underbara våren här ”för att stanna” hoppas jag;)
Har varit ute i stort sett hela dagen det är ju så härligt!!! Jag har faktiskt inte gjort så mycket, tagit en promenad i solen och sen har jag slappat i en solstol… Fast jag fick inte så mycket sol på mig som tur var, för när man äter penicillin får man ju inte sola;(
Men snart så slutar jag med kuren och då ska jag värma mig i solen;)
Ikväll har vi ätit en underbart god mat, det blev riktigt lyckat!!!!
Allt blev bra, rostbiffen blev så där perfekt rosa, postisen lagom stekt och peston helt underbart god;)
Ojojoj säger jag bara så lyckat!!
Till 6 personer behövs:
1.2 kg rå/ färsk rostbiff i bit
4 vitlöksklyftor
2 krukor basilika
2 dl bladpersilja färsk
1 dl pinjenötter
2 dl finriven parmesanost
1 dl olivolja
Salt
Vitpeppar
Sätt ugnen på 125 grader.
Skala och skär vitlöken i strimlor.
Krydda köttet runt om med 2 tsk salt och 2 krm peppar.
Gör små hål i rostbiffen med en kniv och stick i hälften av vitlöken.
Bind runt ett hushållssnöre runt rostbiffen om den inte redan är nätad.
Lägg köttet i en ugnsform och stick i en termometer där köttet är som tjockast, se till att termometern hamnar i mitten.
Köttet ska bli 60 grader då är köttet rosa invändigt, det tar ca 1 1/2- 2 timmar. Pensla med lite olja då och då.
När jag tar ut köttet brukar jag sticka med termometern på ytterligare ett eller flera ställen för att se så temperaturen verkligen är 60 grader, ofta får jag sätta in köttet en gång till i ugnen.
När köttet är uppe i 60 grader, ta ut det och lägg det inlindat i aluminiumfolie och låt det vila 10 minuter.
Skär upp det i fina skivor med en vass kniv.
Häll 2 msk vatten i ugnssformen och vispa ihop med stekskyn. Sila och rör ner lite av stekskyn i peston ( ca 4 msk).
Pesto:
Mixa basilika, persilja, pinjenötter, parmesanost( riven), 1/2 tsk salt och resterande vitlök. Tillsätt olivolja, lite i taget och mixa ihop till en slät sås.
Servera med råstekt potatis eller kanske en potatisgratäng…
Väldigt gott blev det!!!!!
En viktig sak är att köpa ett fint kött, gärna i en butik som styckar själva, det blir så mycket bättre då!!!
Jag gjorde halva receptet och det blev till ungefär 3 personer som äter mycket;)
Nu ska jag ta och sussa för i morgon vankas det jobb!
Ha det fint så länge;)