Goddagens;)
Jag håller på här hemma och bakar och står i men det blev inte riktigt som planerat… När jag skulle grädda mina fina Blåbärsbullar fungerade inte ugnen, gissa hur glad jag blev då… NOT!! kom väl efter en timma på att det kanske bara var varmluften som inte funkade och slog över på vanligt läge och då blev den varm så jag kunde grädda de något överjästa bullarna… Men de blev riktigt goda i alla fall!
Till sånna här bullar behövs:
100g smör
5dl mjölk
50g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 tsk kardemumma
Vetemjöl
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Smält smöret och blanda i mjölk, det ska bli fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av den varma smörmjölken. Rör om tills jästen löst sig och tillsätt resterande mjölk.
Tillsätt salt, socker och kardemumma rör om och tillsätt mjölet tills degen släpper från kanterna.
Jäs under bakduk 30 minuter.
Dela degen i 2 delar och kavla ut till en stor rektangel.
Blanda smör socker och vaniljsocker till fyllningen och bre på hela rektangeln, bre sedan på blåbärssylt på bara ena halvan andra halvan viks sedan över så degen blir dubbel.
Fyllning:
200g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
Blåbärssylt
Dela sedan degen i botar som är ca 4 cm breda och gör som på bilden ovan. Snurra sedan båda degbitarna och rulla ihop till en bulle.
Låt jäsa på en bakplåtspappersklädd plåt i ca 30 minuter och pensla sedan med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
In i ugnen på 225 grader ca 10 minuter.
Och vips är de så här fina.
Lätt som en plätt om man har en fungerande ugn… Annars kan det ta liiiite längre tid;)
Men goda är de!! Testa själva…
Ha nu en bra dag, ses ikväll!!
Sara
Mmm…ser mumsigt ut. Jag bakar chokladbullar men skall nog slänga med lite blåbär.
Ja, testa de fräkniga kakorna, de är så himla söta att titta på & dessutom grymt goda. Kan som sagt varieras 🙂 Hör av dig, jag vill veta vad du tyckte om dem.
/Sara http://www.sarasdelikatesser.blogspot.com
M A T B L O G G E N
Hembakade bullar är ju bara så gott!! 🙂