Sitter på pianocenter i Haninge och väntar på att F ska bli färdig med sitt pianospel;) Snart drar vi vidare till nån strand för lite sol och bad;) härliga dag, så varmt och skönt…
Finfina pianon;)
Igår gjorde jag grymt goda Vaniljbullar, jag har med mig några till fikat idag, men vi har redan glufsat i oss några;) jättegoda…
Till ca 30 bullar behövs:
50g jäst
175g smör
5 dl mjölk
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
Ca 1,5 liter vetemjöl
Fyllning:
2 äggulor
150 g smör (rumsvarmt)
1 1/2dl strösocker
2 msk vaniljsocker
Blanda allt till fyllningen i en bunke.
Sätt ugnen på 225 grader.
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken det ska bli fingervarmt 37grader)
Rör ner mjölkblandningen i bunken och rör så jästen löser sig.
Rör ner salt, socker och vanilj, tillsätt sedan mjöl tills degen släpper från kanterna.
Jäs under bakduk ca 30 minuter tills degen är dubbelt så stor.
Ta upp degen på ett bakbord och dela i 2 delar.
Kavla ut degen tills den är ca 1/2 cm tjock.
Bre på vaniljkrämen och rulla ihop.
Skär i lagom stora bitar och lägg upp på en plåt med bakålåtspapper.
Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk ca 55 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker innan de sätts in i ugnen.
Låt bullarna grädda ca 10-12 minuter.
De blir så sjukt goda;)
Frys in bullarna när de fortfarande är ljumna då blir de nästan som nybakade när de tas fram ur frysen;)
Jag lade bullarna direkt på bakplåtspapper vilket jag tyckte blev toppenbra, de jäste ihop lite och blev så där jättegoda när man tog isär dem;)
Smaklig fika;)