Goddag, är det riktig höst idag i Örebro eller?! Regn, förkylning och ruggigt väder… Jaja allt går i vågor och just nu känns det som att väder vågen är nere på havsbotten… Men då måste det väl snart vända uppåt tänker jag;)
Nu ska jag i alla fall bjuda er mina vänner på ett finfint bröd som kanske kan pigga upp en höstmorgon;)
INGREDIENSER
Till ca 10 ganska stora bröd behövs:
50g jäst
60g smör
3 1/2 dl mjölk (3%)
250g Keso
1/2 dl sirap
1/2 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
Ca 8 dl vetemjöl special
Pensling:
Ägg (uppvispat)
Pumpafrön eller solrosfrön
Gör så här:
1. Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll degvätskan över jästen och rör så den löser sig.
2. Tillsätt keso, sirap, brödkrydda och salt. Blanda i grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl, det ska bli en ganska lös deg men inte för lös. Arbeta degen och låt den jäsa i bunken till dubbel storlek, ca 40 min.
3. Mjöla bakbord och rulla ut degen till en stor limpa, dela den i ca 10 bitar och lägg upp på en plåt, om du vill kan du rulla till runda bullar. Låt dem jäsa på plåt under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225° Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över frön. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Servera brödet med smör och en skiva ost;)
Ha en fin dag