Härliga, underbart, soliga lördag.. Hur varmt och skönt har det inte varit här i Örebro idag då… 1a oktober och det är 20 grader varmt, sol och jag har suttit ute på stan och fikat… Underbart, fler sånna här dagar tack;)
Nu står det en härlig kladdkaka i ugnen som ni givetvis ska få ta del av sen… Den ser väldigt god ut;)
Men först ska ni få ”smaka” på mina fina ciabatta;)
Till 8 bröd behövs:
30g färsk jäst
2 msk honung
5 dl kallt vatten
ca 800g vetemjöl special
100g durumvete eller managryn
2 tsk salt
0,5 dl extra virgin olivolja
Gör så här:
1. Häll allt mjöl i en bunke bunke tillsammans med det kalla vattnet, honung och olivolja, dela jästen i småbitar och lägg i.
2. Arbeta degen smidig i ca 16 minuter utan salt. Tillsätt salt och blanda i två minuter till.
3. Låt degen jäsa under plast i minst 2 timmar men gärna över natten!! Tryck ner degen om den jäser upp över kanten på bunken;)
4. Dela degen i 8 delar, rulla dem till en korv och platta sedan ut dem så de är ungefär 10 cm långa, 2,5 cm tjocka och 5 cm breda, jäs ca 45 minuter under bakduk, till dubbel storlek.
5. Grädda i ugnen på 225 grader ca 25 minuter tills de är 97 grader i kärntemperatur. Låt svalna på galler.
Servera de nybakade ciabatta bröden med smör och ost, så gott med nybakat;)
Dessa bröd blir lite sega och härligt goda…
Cecilia
Lyxigt med egen ciabatta, det har jag ännu inte testbakat.